Komentara: 0
Pregleda: 2186

Štrajkači sa porodicama pred Gradskom kućom

19.03.2009. u 16:07h
Izvor: Blic
<p>Iako je Vladimir Delić, većinski vlasnik subotičke fabrike za projektovanje, proizvodnju i remont &scaron;inskih vozila &bdquo;Bratstvo", pro&scaron;le nedelje predstavnicima sindikata najavio da je u zavr&scaron;nim pregovorima sa jednom inostranom kompanijom o prodaji firme, do toga, kako sada stvari stoje, neće doći.</p>
Štrajkači sa porodicama pred Gradskom kućom

Ogorčeni radnici, njih 350 koji štrajkuju već mesec dana jer već mesecima nisu primili ni dinara, najavili su da će sutra, zajedno sa porodicama, protestovati ispred Gradske kuće i na taj način pokušati da alarmiraju nadležne organe da izvuku fabriku iz agonije.

Marko Skenderović, predsednik štrajkačkog odbora, koga čine predstavnici Samostalnog sindikata i „Nezavisnosti", kaže da je zaposlenima u fabrici „koja je bila uspešna i izvozila čak i u vreme sankcija, dogorelo do noktiju jer više nemaju novca za životne potrebe i nesmetano školovanje dece". On je izrazio zahvalnost lokalnoj samoupravi i Gradskom veću Samostalnog sindikata, koji su uspeli da se dogovore sa javnim preduzećima da ne obustavljaju isporuku struje i vode radnicima koji nemaju da plate nagomilane račune.

- Gazda nije spreman da razgovara s nama i u potpunosti ignoriše naše zahteve za isplatu zaostalih primanja, ali nećemo odustati jer više nemamo šta da izgubimo. Podneli smo 11. marta i krivične prijave protiv Delića i njegovog menadžmenta i nadam se da će tužilaštvo raditi svoj posao. Nije ispoštovao skoro ništa od obaveza koje je dobio nakon privatizacije 2004. godine. Čak je Agencija za privatizaciju poništila kupoprodajni ugovor, ali ga je kasnije obnovila nakon, što je kao investiciju prikazao dve polovne lokomotive, od kojih je jedna odmah odvezena iz fabrike i, prema nekim informacijama, iznajmljuje se za 150 evra dnevno. Novac od kredita koji je uzeo, stavivši „Bratstvo" kao hipoteku, iskoristio je da isplati dug državi, a mi smo ostali kratkih rukava - ogorčen je Skenderović.

U sindikatu ističu da je fabrika do privatizacije poslovala dobro, da su plate bile redovne, ali da je nakon 18. marta 2004. godine „Bratstvo" počelo da propada.
- Broj radnika je sa 506 pao na svega 350 gladnih i žednih ljudi. Do sada smo nezadovoljstvo iskazivali u fabričkom krugu, ali sada ćemo sa ženama i decom izaći na ulicu jer drugog rešenja nemamo. Već mesec dana štrajkujemo, a Delić se pred nama pojavio samo jednom i nije nam uputio nijednu konkretnu ponudu. Tražio je od nas da radimo i tvrdio da je u završnim pregovorima sa jednom inostranom kompanijom o prodaji „Bratstva" i da će sve biti poznato u kratkom roku, ali sada vidimo da nema ništa od toga - ističe Skenderović.

Ištvan Huđi, potpredsednik subotičkog veća Samostalnog sindikata, kaže da je na 12 adresa u republičkoj i pokrajinskoj vlasti poslat dopis o stanju u „Bratstvu" i postupcima većinskog vlasnika, ali da i dalje nije stigao nikakav odgovor. Zatražen je i prijem u Ministarstvu ekonomije, kako bi se pokušalo naći pozitivno rešenje da 350 radnika ne bi završilo na ulici.

Radnicima subotičkog „Bratstva" duguju se po jedna zarada iz 2005. i 2006. godine, zatim kompletni lični dohoci od novembra 2008. godine do februara 2009. godine, kao i 30 odsto plate iz oktobra prošle godine. Porezi i doprinosi nisu uplaćivani od 2005. godine, a žiro-račun kompanije blokiran je četiri godine.

„Medoprodukt" počeo da radi

Nakon što je vlasnik „Medoprodukta" iz Tavankuta kod Subotice, Živojin Đorđević ispunio prvi deo dogovora sa štrajkačkim odborom i uplatio radnicima sva zaostala dugovanja iz 2008. godine, vezana za plate i putne troškove, nakon više od mesec dana štrajka, zaposleni su se našli na svojim radnim mestima.

- Ugovorena je dinamika isplate zarada, kao i još nekih dugovanja iz ranijeg perioda i ukoliko vlasnik bude ispoštovao dogovoreno, neće više biti problema. Na nama je da sada zapnemo na poslu i da nadoknadimo štetu nastalu neisporučivanjem robe partnerima - rekao je Branko Matić, bivši predsednik štrajkačkog odbora u „Medoproduktu".

Izvor: Blic
Postavljeno pre 15 godina i 4 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2186
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.