Komentara: 0
Pregleda: 4773

Štrajk zaposlenih u RGZ

05.01.2010. u 09:40h
Izvor: RTV Yueco
Štrajk zaposlenih u RGZ

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu obustavili su juče rad u svih 170 službi katastra nepokretnosti u zemlji nezadovoljni novom sistematizacijom prema kojoj 595 radnika ostaje bez stalnog zaposlenja. U Subotici bi bez posla trebalo da ostane 4 radnika. U sindikatu navode da umesto zakonski propisanog umanjenja administarcije za 7,26 odsto, u Republičkom geodetskom zavodu broj radnika trebalo bi da bude smanjen za 25 odsto.

Građani koji su danas po pozivu došli u Katastar nepokretnosti naišli su na zaključana vrata. Na vratima su mogli pročitati obaveštenje o stupanju u štrajk do daljnjeg.

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu pozivaju se na Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u državnoj upravi koji kaže da ukupno umanjenje administracije bi trebalo da iznosi 7,26 odsto. Međutim, u Republičkom geodetskom zavodu broj radnika prema novoj sistematizaciji trebalo bi da bude smanjen za 25 odsto, što je četvorostruko više nego u drugim službama. U slučaju smanjenja radnika započeti projekti i poslovi ne bi se mogli završiti na vreme.

Predstavnici štrajkačkog odbora postavljaju pitanje o kakvoj se racionalizaciji radi kada Republički geodetski zavod za razliku od drugih budžetskih korisnika ostvaruje sopstvene prihode i svojim radom pokriva 80 odsto svih troškova zavoda, radeći pri tom brojne poslove za državu Srbiju.

Za danas je zakazan sastanak sa predstavnicima Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje na kome će se još jednom biti razmotren plan sistematizacije. Zaposleni se nadaju da će se ove nedelje postići dogovor kako bi mogli što pre da obustave štrajk.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4773
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.