Komentara: 2
Pregleda: 2785

Strah i trepet od demokratije

21.01.2012. u 03:12h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Strah i trepet od demokratije
Iako traje već duže vreme, pojedini građani tek sada dižu glas protiv onoga što ih je snašlo u slučaju „administrativne greške“ oko raznih dugovanja građana državi, javnim preduzećima i ostalima.

Reč je o opomenama, rešenjima ili čak tužbama zbog navodno neplaćanja poreza i raznih doprinosa, koje su upućene na mnoge adrese Subotičana.

Međutim, dobar deo tih dugova, kao što je recimo slučaj sa samodoprinosima, potpuno je neosnovan, budući da su ih građani uredno plaćali, ili da više i ne postoji osnova za plaćanje, te su prozvani građani potrčali do raznih šaltera i trijumfalno izneli dokaze da državi ne duguju ništa. Država je, međutim, spremno dočekala takvu reakciju: Naravno, greška je u pitanju, ali administrativna procedura zahteva da podnesete molbu da vam se dug otpiše. Ali, građanin, pokorni i naivni, koji brzo potpisuje molbu, ne zna da je molba samo forma, dok je suština par stotina dinara takse kako bi njegovi dokazi bili uzeti u obzir. Ako se sve to pomnoži sa hiljadama ovakvih slučajeva, iznos nije nimalo naivan. Za osiromašene građane, pak, par stotina dinara, ili možda dva ili tri puta toliko po glavi stanovnika, predstavlja pravi monetarni udar.

Naši sagovornici su ozlojeđeni. „Ima li nekog da se pozabavi ovom pljačkom građana. Kakva molba, pa oni mogu za svaki račun da kažu da ga nisam platio, i sve to moram dokazivati tako što ću plaćati takse“, žali se Stipan M. iz Subotice, kome je mesecima stizao porez na kuću koju je prodao pre gotovo deset godina.

Na to se žale i advokati čiji se klijenti često nalaze u situaciji da plaćaju administrativne greške državne ili gradske birokratije. Početkom prošlog novembra je, recimo, gradska Služba za naplatu javnih lokalnih prihoda poslala nekoliko stotina zahteva za neplaćeni samodoprinos, sa kamatama, u više mesnih zajednica. Međutim, neki od tih samodoprinosa su okončani još pre više godina, a MZ Palić je zvanično zatražila da se ti navodni dugovi otpišu. No, da bi se otpisali, svako od opomenutih građana takođe mora da plati taksu na molbu.

I Filijala Poreske uprave u Subotici poslala je na hiljade saopštenja-opomena o neplaćenom porezu. Veliki broj tih obaveštenja poslat je sa netačnim i neažuriranim podacima, sa nedovoljno obrazloženim osnovama poreskog dugovanja, kao i bez navođenja zakonskog roka zastarevanja dugovanja. To jest, mnogi od tih dugova su zastareli, ali, da bi vas birokratija izbrisala iz birokratske greške, valja platiti - taksu.

Pravo na plenidbu

JKP Vovodovod i kanalizacija, koje se hvali da ima visok stepen naplate potrošnje vode - čak 96 odsto tokom prošle godine - ipak je podiglo pet hiljada tužbi protiv dužnika. Do sada je ovo komunalno preduzeće imalo pravo da jednostavno isključe vodu onima koji ne žele da plaćaju, a odnedavno, sa novim Zakonom o izvršenju, oni će imati i pravo fendovanja, kako se to kaže u Vojvodini, za lopovluk. To znači da će ukoliko im ne platite to što ste se kupali i pili vodu doći „ljudi u crnom“ i odneti vam televizor, frižider, ili već nešto slično. A u JP Elektrodistribucija, koja takođe ima visok stepen naplate, jednostavno vam preseku dovod struje ukoliko ne želite da plaćate.

V. Laloš

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2785
Povezane teme

porez na imovinu

uplata doprinosa

plaćanje samodoprinosa

plaćanje doprinosa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.