Komentara: 1
Pregleda: 4652

Stogodišnjica Dužijance

19.04.2011. u 14:09h
Izvor: RTV Yueco
Stogodišnjica Dužijance

Ove godine obeležiće se stogodišnjica Dužijance, žetvene svečanosti koja će zvanično otpočeti 25. aprila na dan Svetog Marka. Ove godine Dužijanca će imati proširen program s obzirom na jubilej, a jedna od planiranih manifestacija jeste podizanje spomenika koscu pored plave fontane. Generalni pokrovitelj manifestacije ove godine je predsednik RS Boris Tadić. Početak proslave održaće se u lokalnoj crkvi u Đurđinu odakle će se krenuti ka njivi, gde će se izvršiti blagoslov žita.

Razne manifestacije koje će se ove godine organizovati trajaće sve do 28. avgusta kada se Dužijanca zvanično završava proštenjem na Svetištu Majke Božije na Bunariću. Tokom održavanja dužijance planirano je i podizanje spomenika koscu kod plave fontane, izvedba opere dužijance na tamburama, dečija povorka dižijance i još mnogo toga... Dužijanca je nastala iz salašarkog verničkog srca i obeležavala se kao zahvala Bogu za završetak žetve.

U vreme kada se žetva obavljala ručno, ona je bila jedan od najtežih, ali i najbitnijih poslova.Za ovogodišnjeg bandaša izabran je Petar Gaković, dok će bandašica biti Đurđica Sundarević. Generalni pokrovitelj dužijance je predsednik RS Boris Tadić, dok je predsednik Počasnog organizacionog odbora Bojan Pajtić.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 6 dana
Komentara: 1
Pregleda: 4652

Povezana vest

Povezane teme

dužijanca

stota dužijanca

dužijanca subotica

žetvena svečanost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.