Komentara: 43
Pregleda: 38532

Što pre zameniti trajne lične karte, poručuje Zaštitnik građana

15.07.2016. u 16:25h
Izvor: TV Subotica
Prema Zakonu o ličnoj karti, stari obrazac ovog dokumenta, poznatiji kao „papirni“ prestaje da važi zaključno sa 31. decembrom ove godine. Svi stariji sugrađani koji imaju trajnu ličnu kartu, treba što pre da je zamene za novu, poručuje Zaštitnik građana, Zlatko Marosiuk.
Što pre zameniti trajne lične karte, poručuje Zaštitnik građana

Međutim, u procesu zamene trajnih ličnih karata, iskrsao je i jedan, ne tako mali problem – naime postoje građani koji nisu upisani u knjigu državljana, što dodatno komplikuje, ali i poskupljuje čitav proces zamene stare lične karte novom.

Stara „papirna“ lična karta do kraja godine odlazi u istoriju. To znači da će se većina starijih sugrađana koji imaju trajnu ličnu kartu naći u ozbiljnom problemu ukoliko je ne zamene novom.

Problem koji se pojavio u procesu zamene trajnih ličnih karata, i to je uglavnom primetno u prigradskim mesnim zajednicama, jeste da neki građani nemaju državljanstvo. Naime, po nekadašnjem sistemu, za izdavanje lične karte nije bilo neophodno uverenje o državljastvu, niti izvod iz matične knjige rođenih, pa se ispostavilo da pojedini građani koji su čitav život proveli u Srbiji – nisu njeni državljani. 

Ukoliko su sva dokumenta u redu, trošak zamene lične karte iznosi 2.200 dinara. Ukoliko, pak niste upisani u knjigu državljana postoje dva scenarija – ako su vam roditelji upisani, što je ređi slučaj, plaćate još taksu od 990 dinara, međutim, ukoliko niste upisani ni vi ni roditelji, što je prema rečima Marosiuka daleko češći slučaj, taksa iznosi čak 17.700 dinara.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 43
Pregleda: 38532

Povezana vest

Povezane teme

izdavanje ličnih karti

nova lična karta

Zlatko Marosiuk

zaštitnik građana

biometrijska lična karta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.