• Pregleda: 34999

Što pre zameniti trajne lične karte, poručuje Zaštitnik građana

Prema Zakonu o ličnoj karti, stari obrazac ovog dokumenta, poznatiji kao „papirni“ prestaje da važi zaključno sa 31. decembrom ove godine. Svi stariji sugrađani koji imaju trajnu ličnu kartu, treba što pre da je zamene za novu, poručuje Zaštitnik građana, Zlatko Marosiuk.
Što pre zameniti trajne lične karte, poručuje Zaštitnik građana

Međutim, u procesu zamene trajnih ličnih karata, iskrsao je i jedan, ne tako mali problem – naime postoje građani koji nisu upisani u knjigu državljana, što dodatno komplikuje, ali i poskupljuje čitav proces zamene stare lične karte novom.

Stara „papirna“ lična karta do kraja godine odlazi u istoriju. To znači da će se većina starijih sugrađana koji imaju trajnu ličnu kartu naći u ozbiljnom problemu ukoliko je ne zamene novom.

Problem koji se pojavio u procesu zamene trajnih ličnih karata, i to je uglavnom primetno u prigradskim mesnim zajednicama, jeste da neki građani nemaju državljanstvo. Naime, po nekadašnjem sistemu, za izdavanje lične karte nije bilo neophodno uverenje o državljastvu, niti izvod iz matične knjige rođenih, pa se ispostavilo da pojedini građani koji su čitav život proveli u Srbiji – nisu njeni državljani. 

Ukoliko su sva dokumenta u redu, trošak zamene lične karte iznosi 2.200 dinara. Ukoliko, pak niste upisani u knjigu državljana postoje dva scenarija – ako su vam roditelji upisani, što je ređi slučaj, plaćate još taksu od 990 dinara, međutim, ukoliko niste upisani ni vi ni roditelji, što je prema rečima Marosiuka daleko češći slučaj, taksa iznosi čak 17.700 dinara.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

43
sirotinja Odgovori
Kako će lepo da napune budžet.
zavicajac Odgovori
Zadivljujuće ja kako se g. Marosijuk zalaže i brine o starijim subotičanima sa trajnom ličnom kartom pa stoga apelujem na našeg gradonačelnika da pod hitno poveća platu ovom požrtvovanom čoveku na najmanje dvije tisuće eura jer je to svakako zaslužio svojim napornim, teškim, odgovornim i ponajpre izuzetno stresnim poslom ali se g. Marosijuk svega toga ne plaši i ne beži od toga već se i dalje od srca zalaže na tom opasnom poslu pa je red da gradonačelnik obrati dužnu pažnju na njegov rad.
Deda Rista Terorista Odgovori
Ovo je veoma značajno sa aspekta bezbednosti i borbe protiv radikalnog terorizma...

Lične karte tzv. "papirne" nisu u opticaju barem 10 godina, a "trajnu" LK ste mogli dobiti samo ako ste imali više od 65 godina. To bi značilo da danas najmlađi nosilac trajne LK ima 75 godina....

Sada je jako važno da deke i bake od 80 i kusur godina POŽURE da promene lične karte (dok su još živi, ako 'oće leba da jedu tj. prime penziju) i ta će ih usluga koštati tričavih 2.200 dinara. Ali su državne BIROKRATE dobro izračunale i znaju da će zafaliti DRŽAVLJANSTVO ("...što je prema rečima Marosiuka daleko češći slučaj...") a onda po bezbednost opasne bake i deke, potencijalni teroristi, ima da "puknu" i državi ostave celu penziju - bednih 17.700 dinara!!!!

Svaka ti čast državo Srbistanu na kurčevom Balkanu!
žanka Odgovori
A šta sa starim građanima ... moja Mama 87. godina , nepokretna ... ?
bajmok mali Odgovori
Umesto promene LK bolje bi bilo da povecate zaposlenost, minimalac pa cemo onda lako dalje!
Igor Odgovori
Kako je uopšte moguće da se osobi bez državljanstva Republike Srbije izda lična karta ili pasoš?
Sama činjenica da neko poseduje lični dokument izdat od strane SUP-a potvrđuje da je osoba državljanin RS.
Ili možda grešim?
bole Odgovori
sve propuste raznih sluzbi sad ispravljate preko ledja ovog jadnog naroda a gde je licna odgovornost tih koji su vodili tako nakaradnu sluzbu? nema milosti za sopstveni narod samo vi nas terorisite raznim nametima i pravilima sve to narod pamti.
ZORICA SU Odgovori
Na koji nacin polupokretne stare osobe doneti kod vas?...Moja majka je 87 godina...
vasko Odgovori
to se desilo i mojoj mami pre koji dan u ustanovi koja sluzi gradjanima tz. mup-u pod znacima navoda.... ima 87 god i trajnu licnu kartu.. sad drzavi palo na pamet da stariji gradjani menjaju licne karte i normalno nema mama drzavljanstvo.. a i njeni roditelji...tako da bih trebala da plati 17 i kusur hiljada a njena penzija nije tolika...ili nema penzije od nove godine ..tako mi je u ustanovi koja sluzi gradjanima tj mup-u rekla jedna bas ne ljubazna radnica... uslovljava te a niko mije kriv...samo narod.. zato ti zastitnice gradjana nemoj da lupas gluposti nego se potrudi da ti stariji sugradjani NE PLATE taj veliki iznos nego da im se omoguci upis u drzavljastvo BESPLATNO....
NAROD KAD CUTI...ONDA JE FRKA...
Veteran Odgovori
@ZORICA SU
Obratite se policiskoj stanici kojoj pripadate,i njeni službenici će izaći na lice mesta i slikati osobu,te uzeti otisak prsta!Ako odbiju,obratit se centru za socijalni rad,i oni će to da reše sa MUP-om!
bona fide Odgovori
Ovoga puta Zastitnig gradjana Marosiuk radi ono za cega nije placen i sto nije njegova nadleznost.
On umesto da brani pravo gradjana koje su stekli na osnovu godina na "trajnu ili dozivotnu" licnu kartu, on ih upozorava i izlaze troskovima i maltretiranju. To znaci da on radi za drzavu umesto da radi za gradjane.
Uostalom, da radi za gradjane drzava bi ga davno smenila.
lolo Odgovori
Ako je nešto "trajno" a izdato je u postojećoj državi, onda ja to shvatam, trajno ,dok ja trajem, a ne neki zakon koji mogu opet promeniti i trajno bude do daljnjeg. Mislim da bi tu neko mora da stane u zaštitu, ne starijih sugrađana, nego dokumanta koji su izdati trajno! Trošak koji zakonodavac misi još da naplati vlasnicima "trajne"l.k. nije ni malo naivan, a to nikako ne bi trsbalo da padne na lični trošak,nego na one kojima to treba.
jasso Odgovori
U tekstu ste trebali nabrojiti sta sve treba od dokumentacije,da li i dalje treba da idem u Tavankut kod maticara po izvod iz maticne knjige rodjeni i drzavljanstvo,ili to sad oni su u obavezi da urade i nije mi jasno ako treba to sve ponovo da vadim,zasto,imam 63 godine,ovo mi je vec ne znam koja po redu licna karta,sta se to moglo ista promeniti kod mojih podataka,da treba sve to ponovo,a svi podaci postoje kad sam vadio zadnju licnu kartu,izgleda da je to samo da se izvuce sto vise novaca od naroda...
cuvar Odgovori
Modernizacija ljudi
Lenin Odgovori
Molim vas objasnite,zbog čega ta taksa vredi 17.700 dinara?Sat vremena posla preturanja u arhivi i upis državljanstva?Isto to važi i za izvode iz matične knjige rođenih/umrlih.480 dinara po komadu,za 3 minuta posla,pretraga i štampanje,qurvinski težak poso.Uvek gledamo zemlje u okrženju kako je kod njih.Ajd onda nek' kopiramo mađare,jer kod severnih komšija od ove godine više se ništa ne plaća,nikakve takse i ostala sranja.
I stvarno,Marosiuka san bi mogao da traži od nadležnih objašljenje i opis zbog čega ta taksa iznosi čak 17.700 dinara.Neko od manje svote preživljava ceo mesec.Ako nam objasne,onda će i on a i mi da mirno džonjamo.Ako neće,onda neka izvrši hara-kiri. :-)
pravna drzava Odgovori
kako da narod postuje svoju drzavu kada ona sama ne postuje sebe. ako je nekom ova DRZAVA dala nesto dozivotno (LICNA KARTA) onda nema sta vise ni da se to ponistava a kamoli da se nesto ponovo placa. GOSPODO NEMCI JOS UVEK MOGU DA PLACAJU SA SVOJIM DOJCMARKAMA.
Kakao Odgovori
Ne znam koliko puta treba ovoj državi da si tu rođen, zeleno državljanstvo, crveno, pa crveno sa hologramom... jedan put ga dobiješ (pasoš ili ličnu karu)...kada istekne ili ga popuniš isti cirkus samo skuplje ponovo .....DANAS U INFORMATIČKA DOBA KADA SU SVI POVEZANI RAČUNAROM
neko Odgovori
Kada tebi istice mandat ili ces biti dozivotni zastitnik gradjana??
simo Odgovori
@zanka
Nista se ne sekiraj Zanka, tvoja mama kao nepokretna ce pored tih 17000 din sigurno morati platiti jos neku taksu za izlazak na teren, predpostavljam da su genijalci koji su ovo smislili, mislili i na takve slucajeve. Sramota.
Bekker Odgovori
U zemljama zapadno i severno od nas vazi pravilo da ako drzava izda nesto TRAJNO onda ne postoji nista sto bi moglo da unisti vazenje tog dokumenta. NISTA. Ako drzava iz nekog razloga ipak primora gradjane da zamene taj dokument za novi onda se podrazumeva da kompletna procedura zamene ide po trosku drzave, jos ako gradjanin ima potrebe da putuje, uzme slobodan dan, itd onda cak ima pravo i na odstetu! A kod nas? Baba od 80 godina treba da da celu penziju da joj zamene vazecu licnu kartu za novu zato sto je neko eto resio da tako treba da bude..
oprem dobro Odgovori
A,šta sa onima koji nemaju novčana sredstva za to parče plastike ?
szivakcsaba Odgovori
Pametno bi bilo da, odloze za 4 godina. MOZDA BI IZMISLILI NESTO BOLJI VARIJANTU.
popaj Odgovori
Bas interesantno, kada su izbori i treba glasati onda smo svi drzavljani a sada treba i platiti to drzavljanstvo, pa se postavlja pitanje ko je ovde normalan......
zis Odgovori
Ti isti stariji građani bez obzira kada im je izdata lk.su sve ove godine dobijali uredno pozive za svake izbore . Po ustavu i RS i SRJ i SFRJ pravo glasa ima svaki punoletni građanin koji je DRŽAVLJANIN tako da gospoda prestanu da deru kožu sa građana i da im se samo uvidom u birački spisak na osnovu JMBG-a izda nova lična karta jer da nisu državljani nebi mogli ni da imaju pravo glasa.Po običaju kada je kasa prazna onda udri po džepovima građana.
Milan024 Odgovori
Sve je to osmislio lažni doktor i Veliki vodja, da jos vise osiromase grapdjane, ponize ih i izvrnu ruglu. Pri tome, svesrdno im pomaže takozvani zaštitnik gradjana, koji svojim nebulozama jos i preti najstarijima Suboticanima.
Ali, mi smo za to krivi, jer smo im to omogućili, glasajuci na izborima za njih.
drp trejd Odgovori
Daleko cemo dogurat ili napredno ugurat .....
Ludoo Odgovori
U kakvoj ***** drzavi zivimo ?!
Da ti se smuci i da odes sto dalje odavde jednom za svagda !

Nije dosta sto maltretiraju nas , nego i nepokretne roditelje
Kako ce da zameni licnu kartu kad ne moze da stoji u redu

da li su ovi normalni ?!
ljudi zasto cutimo ?
je li ovo nasa ili njihova (birokratska) drzava ?!
Protective Odgovori
Da je on pravi zaštitinik građana .... Ovako on ispada da je jedino zaštitnik svoje fotelje i običan glasnik ...i trebao bi da ode ,,trajno,, u penziju ...Mada ovakvi ljudi odobravaju i to da se radni staž povećeva, da bi do kraja života mogli da nam sole pamet. Ne znam šta za njega znači TRAJNO....ako teba stvarno da promeniš, onda radiš džabe, inače ga ne diraš....
laslo palushek Odgovori
Nek ide u ...... Ne treba mi licna karta. Idem u Madjarsku!!!
maslacak Odgovori
ako gradjanin ima JMBG sta dalje treba komplikovati.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.