Komentara: 7
Pregleda: 3062

Stigao novi kontigent vakcina protiv HPV virusa, interesovanje i dalje veliko

30.06.2022. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
U subotički Dom zdravlja stigao je drugi kontigent vakcina protiv humanog papiloma virusa, a interesovanje za imunizaciju i dalje je veliko.
Stigao novi kontigent vakcina protiv HPV virusa, interesovanje i dalje veliko

Iz Zavoda za javno zdravlje navode da je stiglo 235 doza vakcine, te da će najveći deo ostati za potrebe subotičkog Doma zdravlja, dok će manja količina biti dalje distribuirana ka domovima zdravlja u Bačkoj Topoli i Malom Iđošu.

- Interesovanje za vakcinaciju je veliko. Vakcinu mogu primiti osobe uzrasta od 9 do 19 godina. Stariji od 16 godina mogu da se jave sami, dok je mlađima od 16 godina za primanje vakcine potrebna saglasnost jednog roditelja  -objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

Stigao novi kontigent vakcina protiv HPV virusa, interesovanje i dalje veliko

Iz Zavoda za javno zdravlje preporučuju vakcinaciju osobama oba pola, jer infekcija HPV virusom podjednako zahvata i muškarce i žene.

- Iako se o humanom papiloma virusu najčešće govori u kontekstu prouzrokovača raka grlića materice, koji je drugi po učestalosti kod osoba ženskog pola, odmah posle raka dojke, moram da naglasim da infekcijom HPV virusa može biti zahvaćen ceo genitalni trakt. To konkretno znači da se nakon nekoliko godina ili decenija može razviti kancer u ovom predelu i to kod osoba oba pola. Takođe, ovaj virus može uzrokovati infekciju u usnoj duplji, te može nastati rak jezika, krajnika, ždrela, mekog nepca i slično - pojašnjava dr Bohucki.

Korist od imunizacije je nesumnjiva, tvrde stručnjaci i podsećaju da je kod nas u upotrebi devetovalentna vakcina, koja štiti od 9 tipova HPV virusa.

- Kod nas se daje najbolja vakcina koja trenutno postoji u svetu. Iako postoji više od 200 tipova humanog papiloma virusa, oni nisu svi podjednakog značaja. Najznačajniji su oni koji mogu prouzrokovati malignu promenu, a vakcina koja se daje kod nas štiti od 9 najčešćih tipova koji uzrokuju malignu bolest - kaže naš sagovornik i pojašnjava da je vakcina u potpunosti bezbedna, te da maligna promena ne može nastati kao posledica imunizacije - U pitanju je "mrtva" vakcina. To znači da se virus ne nalazi u njoj, već ona sadrži takozvani L1 protein koji nije virusnog porekla, pa samim tim ne može izazvati nikakvo maligno oboljenje. Vakcina se u svetu daje više od deceniju i po i jedine nuspojave koje su zabeležene tiču se bola na mestu uboda i eventualno može doći do kratkotrajne vrtoglavice. Tako da ozbiljnije nuspojave nisu zabeležene.

Iako je poželjno da se vakcina primi pre prvog seksualnog iskustva, to nije uslov za imunizaciju.

- HPV infekcija je najučestalija polno prenosiva bolest. Već tokom prve godine seksualne aktivnosti možemo se zaraziti nekim tipom HPV virusa, ali to ne znači da ćemo se zaraziti sa svih 9 tipova protiv kojih vakcina pruža zaštitu. Tako da čak i one mlade osobe, koje nisu starije od 19 godina, a već su imale seksualno iskustvo mogu primiti vakcinu - završava dr Bohucki. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 3062
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

rak grlića materice

humani papilom virus

dr nebojša bohucki

hpv vakcina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.