Komentara: 18
Pregleda: 8632

Sterilizacija usled velikog broja pasa lutalica na ulicama Subotice

23.02.2013. u 15:23h
Azil "Alex" prima do pet poziva dnevno od građana koji pronalaze izbačene pse, neželjene štence, kujice koje su skotne ili pred sam okot. Usled nedostatka finansijskih sredstava, radne snage i prostora azil nije u mogućnosti da primi sve pse - stoji u apelu azila "Alex".
Sterilizacija usled velikog broja pasa lutalica na ulicama Subotice

Azil "Alex" je još prošle godine započeo akciju obrazovanja mladih po školama svojim programom o odgovornom držanju domaćih životinja, prednosti sterilizacije kao jedinom rešenju neželjenih potomaka životinja, što se pokazalo kao pozitivna stvar jer su naišli na veliko interesovanje kako osnovnih tako i srednjih škola.

Ove godine azilu "Alex" nije odobren novac preko (projekata raspisanih u Gradskoj upravi) da nastavi sa obrazovnim programom pa iz ovog azila žele ovim putem da upoznaju građane i vlasnike, pre svih pasa i mačaka, sa ovim problemom i da ukažu na prednosti sterilizacije:

U nastavku možete da pročitate stručnu analizu Dr.vet.med Eugen Šefer

Prednosti sterilizacije pasa i mačaka

Sterilizacija odnosno kastracija je hirurško odstranjivanje gonada ili polnih organa ženki i mužjaka radi sprečavanja estrusa, koncepcije i prevelikog povećanja populacije pasa i mačaka.

Kod nas u Evropi se preporučuju kasnije kastracije u dobi od oko 6 meseci (5-7meseci), tj. pre prvog teranja (potrebe za parenjem). To ne samo da je put prevencije neželjene populacije pasa i mačaka već se tako smanjuje i rizik od mamarnih neoplazija (tumora mlečne žlezde)
Isto tako postoji predrasuda da mužjake ne treba kastrirati, iako oni mogu da naprave novo leglo štenadi jednako kao i ženke.

Prevencija nezeljenih legala -  praktično gledano, sterilisane životinje ne mogu da se pare čak iako su odvojene od vlasnika (pobegle, napuštene...) i na taj način se značajno smanjuje populacija pasa i mačaka lutalica.
Dolazi do smanjenja rivalskih borbi među životinjama i prenošenja polno prenosivih bolesti. Psi, a narocito mačke muškog pola se prilikom potrage za ženkama upuštaju često u rivlaske borbe i nanose jedni drugima povrede (ujedne rane, ogrebotine, povrede mekih tkiva i koštanog sistema, multitraume) koje mogu biti veoma ozbiljne.

Prednosti sterilizacije -  smanjenje broja zapaljenskih i tumorskih bolesti genitalnog trakta kao i naslednih deformiteta, kao i bolesti koje su hormonski indukovane (tumori, ciste, poremećaji ciklusa). Smanjenje problema izazvanih polnim nagonom (naskakanje i prljanje predmeta, sakupljanje "svatova")
mužjaci sa izraženim polnim nagonom, ponekad i ženke umeju da simuliraju polni odnos sa različitim predmetima (jastuci ,igračke..) ili sa pripadnicima iste ili druge vrste, takođe ženke u teranju su uvek cilj okupljanja mužjaka koji se takmiče za naklonost.

Smanjenje agresivnosti (pasa, mačaka) - ako ne postoji želja za parenjem, lutanjem, kompeticije za suprotnim polom - smanjuje se agresivnost.

Sumnje u opravdanost sterilizacije -  gojaznost se može javiti i to cešće u ženki nego u mužjaka, ali ona je uzrokovana mnogim faktorima među kojima su i količina hrane i razina aktivnosti, npr. kastrirane mačke bi trebale dobijati 25-30% manje hrane nego nekastrirane, ali postoje i adekvatne hrane pripremljene za sterilisane životinje. Sumnja da će nedostatak polnih hormona dovesti do smanjenja volje u radu za radne životinje (nedostatak polnog nagona i kod ženki i kod mužjaka neće odvraćati pažnju kod radnih pasa u toku rada).  Sumnja da će nedostatak polnih hormona dovesti u promeni izgleda kod sterilisanih životinja. (neće imati maturiran izgled, nedostatak muskulature - više kod rane sterilizacije)

Sterilizacija usled velikog broja pasa lutalica na ulicama Subotice

Piramida ili novogodišnja jelka pokazuje brzinu razmnožavanja pasa i mačaka
Sterilizacija je jedino rešenje - razmislite o tome!

Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 8632
Povezane teme

azil alex

sterilizacija životinja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.