Komentara: 0
Pregleda: 4813

Stavljen katanac na 11 gradilišta

05.04.2011. u 15:26h
Izvor: Blic
Stavljen katanac na 11 gradilišta

Građevinska inspekcija u nastojanju da dosledno primenjuje Zakon o planiranju i izgradnji zatvorila je 11 gradilišta, a inspektori su podneli 12 krivičnih prijava protiv osoba koje su odgovorna za gradnju bez dozvola poslovnih i stambenih objekata.

Investitorima i izvođačima radova dati su rokovi da pribave dokumentaciju i uđu u proces legalizacije bespravno podignutih zgrada.

Kako "Blic" dalje navodi, među krivičnim prijavama je i ona protiv graditelja koji je u junu prošle godine sa gradilišta skinuo natpis da je gradilište inspekcijskim nalogom zatvoreno. Po Krivičnom zakoniku, skidanje službenog pečata kažnjava se i zatvorskom kaznom do godinu dana. Jedno je slovo zakona, a drugo ažurnost suda, pa taj slučaj još uvek nije procesuiran - kaže Lajoš Kampel, šef Službe za inspekcijsko-nadzorne poslove u Subotici.

Za izvođača radova koji krši Zakon o planiranju i izgradnji ili odgovorno lice u firmi koja gradi objekat bez potrebnih dozvola predviđene su visoke novčane kazne, ali i kazne zatvora od tri meseca do tri godine.

Zakon je još rigorozniji kada su u pitanju investitori spornih objekata jer njima, osim novčanih, prete i zatvorske kazne od šest meseci do tri godine

Zasad nemam informacija da li su prijave koje smo podneli procesuirane u nadležnom sudu. Naši inspektori su u svim slučajevima već pozivani kao svedoci i davali su izjave, ali nemamo nikakvih povratnih informacija o kaznama protiv prekršioca - dodaje Kampel.

Na osnovu podnetih prijava može se zaključiti da veliki investitori ne krše zakon. Među bahatim graditeljima su manje firme koje podižu manje objekte.

- U većini slučajeva sve se okonča tako što investitori i izvođači radova ispoštuju rok koji im damo da prijave radove i obezbede odobrenje za gradnju. Ali nijedno od 11 gradilišta koja smo zatvorili nije otvoreno - kaže šef Službe za inspekcijsko-nadzorne poslove.

Dragan Šolaja

Izvor: Blic
Postavljeno pre 13 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 4813
Povezane teme

gradilišta u Subotici

divlja gradilišta

građevinska inspekcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.