Komentara: 8
Pregleda: 2623

Stanje ljudskih prava zadovoljavajuće

07.02.2013. u 17:35h
Situacija sa ljudskim pravima u Srbiji na zadovoljavajućem je nivou, a dostignuti nivo zaštite ljudskih prava, koji je proizvod mnogih činilaca u poslednjim decenijama, vrlo lako može otići “na dole”, a vrlo ga je teško unapređivati.
Stanje ljudskih prava zadovoljavajuće

Ovo je ocenio direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Dušan Ignjatović na seminaru posvećenom efikasnoj antidiskriminacionoj politici u Srbiji koji je danas održan u Subotici.

Predstavnici Kancelarije za ljudska i manjinska prava na seminaru su razgovarali sa predstavnicima Nacionalnih saveta Nacionalnih manjina i predstavnicima civilnog sektora o strategiji borbe protiv diskriminacije i unapređenju položaja nacionalnih manjina, kao i LGBT osoba.

Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina treba izmeniti jer je ovakvim izborom njihovih članova marginalizovan uticaja civilnog sektora, dok “manjine unutar manjina” tek treba da dobiju svoju reprezentativnost u njima, smatra Dušan Janjić iz Foruma etničke odnose.

On smatra da su nacionalni saveti manjina zamišljeni kao telo autonomije nacionalnih zajednica, a da su izbori za njihov sastav trebali da obezbede da čitava zajednica bude u njima zastupljena, a ne samo političke stranke.

On je ocenio da Srbija treba da “snimi stanje” i izvrši obavezu prema Evropskoj komisiji, a to je izmena zakona o izboru Nacionalnih saveta čime bi se razbilo “potiskivanje manjine unutar manjine”.

Direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Dušan Ignjatović kao prevashodni zadatak kancelarije istakao je zadržavanje postojećeg nivoa zaštite ljudskih i manjinskih prava i njegovog unapređivanja “gde god je to moguće”. On je dodao da treba raditi na povećanju nivoa tolerancije prema manjinama i smanjenju nasilja kao vida i sredstva rešavanja konflikata, što je po njegovim rečima jedan od prioriteta kancelarije na čijem je čelu.

Seminar posvećen efikasnoj antidiskriminacionoj politici u Srbiji koji je danas održan u Subotici jedan je od 11 ovakvih seminara koji je Kancelarija za ljudska i manjinska prava organizovala širom Srbije u poslednjih pet meseci.

Kako je rečeno, seminari se organizuju jer je doneta odluka da je Srbiji, pored zakonskih i ustavnih okvira koji zabranjuju svaki vid diskriminacije, potrebna i anti-diskriminaciona strategija za period od 2013. do 2018. godine, koju će pratiti odgovarajući akcioni plan koji će Vladi Srbije biti podnet u drugom kvartalu ove godine.

Ti dokumenti treba da definišu realne ciljeve i instrumente praćenja njihovog ostvarenja do 2018. godine.

Kako do efikasne antidiskriminacione politike? Kako do efikasne antidiskriminacione politike? Kako do efikasne antidiskriminacione politike? Kako do efikasne antidiskriminacione politike? Kako do efikasne antidiskriminacione politike? Kako do efikasne antidiskriminacione politike? Kako do efikasne antidiskriminacione politike? Kako do efikasne antidiskriminacione politike?
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 2623
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.