Komentara: 0
Pregleda: 5200

Štamparija Rotografika na gubitku od 50 miliona evra

22.01.2009. u 09:32h
<p>Podaci o &scaron;teti koju je, zbog gasne krize, pretrpela subotička privreda tek se sumiraju, ali činjenica je da je obustava isporuke gasa u većini preduzeća izazvala zastoje u proizvodnji.</p>
Štamparija Rotografika na gubitku od 50 miliona evra

Neke od tih firmi to zatišje su iskoristile za kolektivni odmor, dok su druge uspele da se, relativno brzo prebace na alternativne energente. Najgore je prošla štamparija Rotografika, čije mašine rade samo na gas i koja je uspela da obezbedi minimalnu količinu ovog energenta potrebnog samo za održavanje mašina.

- Ono malo gasa dobijenog takoreći „na kašičicu", koristili smo za održavanje pogona da se mašine ne bi zamrzle. Ali, problem je što je naša roba „kvarljiva" jer mi svake srede moramo čitaocima da ispuručimo nedeljnike Vreme, Standard, Stori... Kako ne bismo izgubili milionski vredne ugovore mi smo pomoćpotražili u Hrvatskoj koja je u to vreme još uvek imala gas, pa smo časopise tamo slali na štampanje i za to plaćali devizne fakture. Procenjujemo da smo za desetak dana, zbog problema s gasom, izgubili oko 50 miliona evra - kaže za Danas Antun Bašić, direktor Rotografike.

Zastoj u proizvodnji imao je i Master plast jer nije pronašao rešenje, odnosno zamenu za gas, dok je subotički pogon nemačke firme Loher elektro, koja proizvodi verogeneratore, bio u mogućnosti da se relativno brzo preorijentiše na druge energente.

„Morali smo da investiramo oko 40.000 evra u adaptaciju postrojenja na druge energente - ložulje, zemni gas, propan butan i struju. Uspeli smo da se pripremimo, pošto smo do 12. januara bili na kolektivnom godišnjem odmoru, te smo vreme od 6. do 12. iskoristili da svoja postrojenja pripremimo za rad na druge energente", kaže direktor Master plasta Ištvan Sekula.

Prema rečima Dušana Guslova, zamenika gradonačelnika Subotice, gubici zbog zastoja u proizvodnji, ulaganja u nove alternativne sisteme grejanja i pokretanja pogona, što je urađeno i u Fidelinki, Mlekari, Severu, Pioniru, kao i gubici zbog propuštenih rokova u proizvodnji tek se sabiraju. To zahteva izvesno vreme i tada će se precizno znati koliku je štetu izazvao zastoj u isporuci gasa.

 

Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 5200
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.