Komentara: 17
Pregleda: 14289

Štadlerov voz između Beograda i Subotice

23.06.2015. u 15:34h > 16:02
Izvor: Dnevnik "Akter"
Železnica Srbije pustila je u saobraćaj prvi elektromotorni voz švajcarskog proizvođača "Štadler", koji će saobraćati na relacijama od Beograda do Novog Sada i do Subotice.
Štadlerov voz između Beograda i Subotice

Na konferenciji za novinare na Glavnoj železničkoj stanici "Beograd", generalni direktor srpske železnice Miroslav Stojčić je rekao da je do sada isporučeno 17 "Štadlerovih" vozova, od ukupno 21 naručene garniture, istučući da će ti moderni vozovi sukcesivno biti uključivani u redovan putnički železnički saobraćaj širom Srbije.

Prestala četiri voza će biti isporučena do kraja avgusta, a plan Železnice Srbije je, kako je saopšteno, da sedmično u saobraćaj uvode po dve elektromotorne garniture "štadler". To će biti prvi novi elektromotorni vozovi srpskih železnica posle 30 godina.

Stojčić, koji je prvim novim vozom otputovao za Novi Sad, poručio je da će građani na toj liniji imati brži, pouzdaniji, udobniji i redovniji prevoz. 

On je istakao da su švajcarski vozovi napravljeni po najsavremenijoj tehnologiji i da je njihova maksimalna brzina 160 kilometara na sat, ali da će zbog stanja pruge saobraćati manjim brzinama, odnosno da će na relacijama gde je propisano 90 kilometara na sat ići toliko, a gde je 60 kilometara ići će tom brzinom. 

Štadlerov voz između Beograda i Subotice

Foto: Tanjug / Oksana Toskić

"Brzina vozova će biti prilagođena stanju infrastrukture. Na deonici Ruma-Golubinci voz će ići brzinom od 120 kilometara na sat, a na preostalim onako kako je propisano", rekao je Stojčić.

Novi "Štadlerov" voz je uključen u redovan putnički saobraćaj kao ICS (Inter Siti Srbija), a, kako je najavljeno, na relaciji od Beograda do Subotice će saobraćati pet takvih modernih vozova, koji će biti uvođeni sukcesivno.

Karta od Beograda do Novog Sada u jednom pravcu za sedište drugog razreda košta 430 dinara, a prvog razreda 560 dinara. Od Beograda do Subotice za mesto u drugom razredu potrebno je platiti 720 dinara, a u prvom 940 dinara.

Prema rečima predstavnika uprave Železnice Srbije predloženo je da cena karte u "Štadlerovim" i "ruskim vozovima", koji će biti uvedeni sledeće godine, bude malo skuplja nego u starim vozovima.

Štadlerov voz između Beograda i Subotice

Foto: Tanjug / Oksana Toskić

Taj dodatak će, prema rečima direktora Sektora za prevoz putnika Dimitrija Milutinovića, biit simboličan i iznosiće 50 dinara. Na pitanje šta putnici dobijaju za višu cenu, on je reko da "dobijaju sigurno mesto", odnosno da će sada moći da rezervišu mesto na linijama u domaćem saobraćaju.

"Štadlerov" eletromotorno voz "flirt" je niskopodni voz sa 235 mesta za sedenje, od čega su 223 mesta drugog razreda, a 12 prvog razreda. Opremljen je i višenamenskim pregradama za invalidska kolica, dečja kolica i bicikle.

Ugovor Železnice Srbije sa švajcarskim "Štadlerom" za isporuku 21 elektromotornog voza, koji je potpisan u martu 2013. godine, vredan je 99 miliona evra i realizuje se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Izvor: Dnevnik "Akter"
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 14289
Povezane teme

pruga železnica

vozovi

železnice srbije

železnički prevoz

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.