• Pregleda: 9569

Šta znače ugovori koje šalje Toplana?

Na adrese korisnika usluga „Subotičke toplane“ ovih dana pristižu ugovori o prodaji toplotne energije. Prema rečima direktora ovog javnog preduzeća, Derve Ahmetovića, reč je zakonskoj obavezi.
Šta znače ugovori koje šalje Toplana?

Ukupno 10.440 korisnika daljinskog grejanja dobilo je ili će dobiti nov ugovor sa Toplanom. U pitanju je obaveza iz Zakona o energetici, a gradska Odluka propisuje da se ugovori moraju zaključiti do 31. decembra ove godine, objašnjava direktor predzeća, Dervo Ahmetović. On dodaje da je potpisivanje dobrovoljno, a nepotpisivanje ne povlači posledice – oni koji ne potpišu i dalje ostaju korisnici Toplane.

„U tim ugovorima se nalaze odredbe odluke o načinu i uslovima snabdevanja koje donosi Grad i odredbe Zakona o zaštiti potoršača. Znači, ništa tu nema spektakularno, ništa skriveno, ako pojedini građani misle da postoji,“ kaže direktor „Subotičke toplane“.

Član ugovora koji kaže da kupac ima pravo i mogućnost da promeni pružaoca usluge bez dodatne naknade ne znači da potrošač može da se sutra isključi i na primer priključi na gas, već u budućnosti, kada Toplana dobije konkurenciju, onda će moći da izabere.

„To je član ugovora iz Zakona o potošačima, koji dozvoljava da postoji mogućnost, kada se jednog dana steknu uslovi, odnosno kada bude postojao neki drugi snabdevač, u smislu proizvodnje toplotne energije, kao što je Subotička toplana, da može da koristi usluge i tog drugog dobavljača, ništa više,“ pojašnjava Dervo Ahmetović.

Zaštitnik građana, Zlatko Marosiuk, kaže da potpisivanjem ugovora građani neće ništa dobiti, niti izgubiti, i savetuje potrošačima da ugovor potpišu. I Marosiuk potvrđuje da je reč o jednom ugovoru čiji su delovi prepisani iz gradske Odluke, Zakona o energetici i Zakona o zaštiti potrošača, odnosno o formalnosti koju Toplana mora da ispoštuje.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

9
JACEMKAZEM Odgovori
"On dodaje da je potpisivanje dobrovoljno, a nepotpisivanje ne povlači posledice – oni koji ne potpišu i dalje ostaju korisnici Toplane." Ako je Zakonom propisano da je toplana duzna sklopiti ugovor sa potrosacima kako onda to moze biti dobrovoljno kao sto pametni direktor navodi???? I ako se ne potpise ugovor na osnovu cega se ostaje korisnik toplane, po kom osnovu isporucuju toplotnu energiju i naplacuju???? Zakon propisuje da je toplana duzna sklopiti ugovor a ne da je to na dobrovoljno osnovi. To su meni neke suprotnosti u pitanju, ili doticni direktor ovo izjavljuje samo da bi obmanio narod da u sto vecem broju potpisu ugovore.
Pero Ložač Odgovori
GLUPOST i RASIPNIŠTVO - dve reči kojima je najlakše objasniti postupak JKP Toplana.
Nema tog zakona koji bi me prisilio da potpišem ovakvu glupost. Rekao sam svima u zgradi da to ne potpisuju, pa čik da vidimo dal' "pametnjakovići" iz JPK imaju muda da sami sebe ugase.

Ako pažljivije pročitate ugovor videćete da je svrha ove budalaštine da svojim potpisom sami iskopamo zamku u koju treba da upadnemo. Ogradili su se od svega za šta mogu građani da ih tuže.

Majmunska posla. To je bespotrebno trošenje hartije i tonera. Valjda da se nadje posla za besposleni partijski višak zaposlenih...
A tek objašnjenje zaštitnika vlastodržaca.... E, Zlatko, Zlatko... sram da te bude!
Safet Odgovori
Nebi ja to potpisivo ko zna sta je tu
swano Odgovori
Kako god se okrenes dupe ti otpozadi!
panonski čamac Odgovori
"Član ugovora koji kaže da kupac ima pravo i mogućnost da promeni pružaoca usluge bez dodatne naknade ne znači da potrošač može da se sutra isključi i na primer priključi na gas, već u budućnosti, kada Toplana dobije konkurenciju, onda će moći da izabere."

Nisu oni krivi, mi smo budale. Kako će majke vam da Toplana dobije konkurenciju? Neko će da razbija zidove po zgradama i da uvode nove cevi!? Hoće, ali sutra.

I hoću da se Saša Janković, zaštitnik građana, oglasi. A Marosiuka ne slušam makar se derao na sav glas. On je moje poverenje odavno izgubio.
miloš Odgovori
Pošto je SPS izgubio izbore u Subotici, a prema rečima jednog od nazovi bivšeg ministra: ,,Ko njamio njamio", Dervo verovatno računa još malo da njami.
A vi i dalje potpisujte ugovore koji vas ,,ništa" ne obavezuju.
nik Odgovori
Ljudi, ne potpisujte ni slučajno!!!!
varoščanin Odgovori
A di je kuverta i beljeg? kako da im to pošaljem? Da im neću to na bicigli nosit?
earthworker Odgovori
eat mz shorts!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.