Komentara: 8
Pregleda: 4755

SSSS: Nastavlja se borba za bolji položaj radnika

28.12.2016. u 16:30h
Izvor: Subotica.com
Protekla godina je za prava radnika bila mirna, nije bilo slučajeva neisplaćenih zarada i doprinosa, ali je zato cena rada i dalje niska, ocenjuju u Savezu samostalnih sindikata Grada Subotice.
SSSS: Nastavlja se borba za bolji položaj radnika

Pred sudovima se ove godine našlo desetak sporova, što je znatno manji broj u odnosu na prethodne godine. Ipak, prema rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Grada Subotice, Milana Popovića, radnici su u veoma teškom položaju, zbog izuzetno niskih zarada.

-U Subotici ponavljamo godinama da s u zarade niske i da bi cena rada morala da bude ozbiljno podignuta, izneli smo takav predlog  i ka višim nivoima sindikata, cena mora biti oko 300 evra da bi dva člana porodice primila oko 70 hiljada sa tom najnižom cenom, da bi se sa našim uslovima života moglo proživeti mesec dana. Sa zaradom od oko 21 hiljada, koja će od 1. januara biti nešto malo podignuta, teško da jedna porodica može da plati troškove stanovanja i da se prehrani, a još teže se može govoriti o garderobi ili školovanju dece. Ostaje nam zadatak i u narednoj godini da utičemo na to da se cena rada podigne -kaže Popović.

Proces potpisivanja kolektivnih ugovora koji je započet 2015. nastavljen je tokom ove godine, tako da su potpisani ugovori u čak 90 odsto komunalnih preduzeća.

 -Samo JKP "Pogrebno Subotica" nije potpisalo kolektivni ugovor, tu je bilo malo otpora i odbijanja, ali se nadamo se da će i tu biti potpisan kolektivni ugovor, kada je u pitanju oblast koja se reguliše u lokalnoj samoupravi. Mnogo je bolje kada postoji kolektivni ugovor, koji jasnije i bliže uređuje prava, nego kad je to samo zakonom regulisano-dodaje Popović.

Izvor: Subotica.com
Savez samostalnih sindikata grada Subotice - Novogodišnja konferencija za novinare Savez samostalnih sindikata grada Subotice - Novogodišnja konferencija za novinare Savez samostalnih sindikata grada Subotice - Novogodišnja konferencija za novinare Savez samostalnih sindikata grada Subotice - Novogodišnja konferencija za novinare Savez samostalnih sindikata grada Subotice - Novogodišnja konferencija za novinare Savez samostalnih sindikata grada Subotice - Novogodišnja konferencija za novinare Savez samostalnih sindikata grada Subotice - Novogodišnja konferencija za novinare Savez samostalnih sindikata grada Subotice - Novogodišnja konferencija za novinare
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 4755
Povezane teme

savez samostalnih sindikata subotice

milan popović

prava radnika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.