Komentara: 9
Pregleda: 4480

SRS o Bunjevcima

25.01.2012. u 16:15h
Izvor: RTV Yueco
SRS o Bunjevcima

Srpsko pleme Bunjevci u Vojvodini je, kolonijalnim inžinjeringom Vatikana, Zapadne Evrope i komunističkog režima u Jugoslaviji, rasrbljivano i njegovi pripadnici su ubeđivani da pripadaju hrvatskoj naciji, saopštile su Srpska radikalna stranka i Vlada Republike srpske krajine.

Tom rasparčavanju srpskog nacionalnog tkiva se, ovih dana, pomaže i falsifikatima u filološkoj nauci. Najavljeno je da će se Bunjevački nacionalni savet zalagati da upozna svet o živom bunjevačkom jeziku i da će ove godine "ekspertski tim uavetu Evrope doneti odluku o tome - da li je u pitanju jezik ili govor". Ta odluka će biti donesena kad se bude odlučivalo u EU i o romskom, i o vlaškom jeziku, stoji u saopštenju. Kako je saopšteno, to što namerava Bunjevački nacionalni savet je falsifikat nad falsifikatima i videćemo, da li će Evropska unija svoj ugled uništiti - zalažući si za prihvatanje falsifikata u filologiji. Naime, jezik kojim govore Bunjevci u Vojvodini je srpski jezik.

Bunjevačko srpsko pleme se koristi jednim narečjem srpskog jezika koje se zove ikavsko. Isto narečje koriste istanovnici grada Azbukovice i okolnih sela u Zapadnoj Srbiji, blizu grada Valjeva. Ovim narečjem su se služili i stanovnici Beograda i okoline - sve do sredine 19. stoleća, kad je uveden književni srpski jezik s ekavskim narečjem. Inače ovo narečje se koristi kod Srba pravoslavne i katoličke vere u Dalmaciji, Hercegovini i Bosni, a delimično u Sremu, Slavoniji i Baranji, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 4480
Povezane teme

bunjevci

srpska radikalna stranka

srs

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.