Komentara: 2
Pregleda: 2555

Sredstvima iz projekta "Gradovi u fokusu" Subotica će uložiti 13,5 miliona dinara u razvoj kulturnih aktivnosti

28.05.2021. u 13:02h
Izvor: Subotica.com
Grad Subotica dobitnik je značajnih sredstava po konkursu "Gradovi u fokusu" za aktuelnu godinu. Naša lokalna samouprava dobila je 13,5 miliona za više aktivnosti - za četiri ustanove kulture i simfonijski orkestar.
Sredstvima iz projekta "Gradovi u fokusu" Subotica će uložiti 13,5 miliona dinara u razvoj kulturnih aktivnosti

Subotica se našla među četrdesetak lokalnih samouprava kojima su dodeljena sredstva iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja koja imaju za cilj podsticanje lokalnog razvoja kulturnih aktivnosti, ukupne vrednosti 440 miliona dinara.

Grad Subotica je konkurisao sa projektom "Kulturne perspektive Subotice" i to za nabavku instrumenata za Subotički simfonijski orkestar, zatim montaža klimatizacije u bioskopu "Eurocinema", pomoć u radu Savremene galerije, kao i za poboljšanje uslova za rad pozorišta "Deže Kostolanji" i bioskopa "Lifka".

U obrazloženju Odluke navodi se da "Komisija smatra da će podrškom ovog projekta značajno doprineti, između ostalog razvoju publike i decentralizaciji kulture stvarajući uslove za jačanje kapaciteta lokalnoj samoupravi koja je pokazala veliku spremnost i angažovanje u tom smislu. Ovim sredstvima će uspeti da nastave proces unapređenja svojih kapaciteta koji predstavljaju važne nosioce kulturnog života u tom delu Srbije".

Sredstvima iz projekta "Gradovi u fokusu" Subotica će uložiti 13,5 miliona dinara u razvoj kulturnih aktivnostiZa ove potrebe iz republičkog budžeta biće izdvojeno 12,3 miliona dinara, i to 4 miliona za nabavku instrumenata, 3 miliona за klimatizaciju, pomoć u radu Savremen galerije 3 miliona i zbirno 3,5 miliona dinara za unapređenja rada pozozorišta "Deže Kostolanji" i bioskopa "Lifka".

Što se tiče Savremene galerije, navodi se da će sredstva delom biti iskorišćena za poboljšanje rasvete i uvođenje video nadzora. Art bioskop "Lifka" i pozorište "Deže Kostolanji" kao korisnici istog objekta deo srdstva iskoristiti za sanaciju krova objekta, dok će drugi deo biti usmeren za zamenu stolarije i akustičnu obradu scenskog prostora pozorišta.

Sredstvima iz projekta "Gradovi u fokusu" Subotica će uložiti 13,5 miliona dinara u razvoj kulturnih aktivnostiZavršetak svih radova koji su finansirani kroz konkurs "Gradovi u fokusu 2021" treba da bude do kraja tekuće godine.

Kako se navodi u Rešenju o dodeljenim sredstvima, u proteklih 5 godina (2016-2020) kroz ovaj konkurs je iz državnog budžeta izdvojeno 658 miliona dinara, a samo u 2021. godini ta sredstva iznose 440 miliona.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2555

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.