Komentara: 2
Pregleda: 7789

Srednjoškolka iz Subotice nadmašila vršnjake u preduzetničkim veštinama

15.12.2016. u 14:31h
Izvor: Subotica.com
Srednjoškolka iz Subotice nadmašila vršnjake u preduzetničkim veštinama

Dokaz da učešće na Međunarodnom takmičenju „Poslovni izazov“, održanom prošle godine u Zagrebu, nije bilo slučajno i da iza nje stoji i rad i talenat, jeste najnoviji uspeh Ane Radić, učenice III-9 odeljenja Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice. Ona je na Regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama, održanom 8. decembra u Novom Sadu, sa svojim timom zauzela prvo mesto i plasirala se na Nacionalno takmičenje koje će se održati u Beogradu.

Naš tim bio je sastavljen od pet srednjoškolaca – iz Novog Sada, Sombora, Vršca i Subotice. Zadatak je bio da napravimo, tačnije osmislimo uslugu ili proizvod koji će pomoći da Novi Sad postane centar zbivanja 2021. godine – kada je proglašen evropskom prestonicom kulture. Naša usluga/proizvod treba da navede turiste da posete Novi Sad i bolje ga upoznaju. Naglasak je na tome da grad ima moć transformacije, a njegovu priču pričaju ljudi koji žive u njemu. Razmišljajući šta da predložimo, imali smo u vidu činjenicu da je Novi Sad prevelik da bi se za kratko vreme obišao “po kopnu”, pa smo “poleteli”! – objašnjava Ana, i dodaje: - Odlučili smo da ponudimo vožnju turističkim balonom (onim velikim, sa “korpom”), i da se vožnja odvija pod sloganom – POKRENITE SE BRZINOM PRIRODE, A NE MAŠINE! Tu smo u obzir uzeli i ekološki aspekat jer balon pokreće topao vazduh, nema zagađenja.

Srednjoškolka iz Subotice nadmašila vršnjake u preduzetničkim veštinama

POSLOVNI IZAZOV - Takmičenje „Poslovni izazov“, u organizaciji „Dostignuća mladih u Srbiji“, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i „UniCredit“ banke, okuplja predstavnike akademskog i biznis sektora koji pred timove učenika postavljaju „izazov“ – zadatak koji predstavlja neki od njihovih realnih poslovnih problema. Cilj takmičenja je da učenici u timovima na osnovu zadatog poslovnog problema osmisle biznis ideju kao odgovor na dati problem, izrade i prezentuju poslovni plan. Takmičenje pruža uvid učenicima u savremeni način poslovanja i motiviše ih da razmišljaju proaktivno i svoje ideje sprovedu u delo. Razvijanjem veština na inovativan način, učenici unapređuju preduzetnički duh i povećavaju mogućnost za zapošljavanje.

Prilikom osmišljavanja ideje, Ana i tim ispoljili su i pravi preduzednički duh s obzirom na to da  bi, kako kaže, površinu balona iskoristili za reklame, što bi im donelo dodatnu zaradu.

- Nisam otišla da pobedim! Moj cilj je bio da se zabavim i nešto novo naučim, a za to sam imala priliku jer nam je mentor na takmičenju bio profesor sa Fakulteta tehničkih nauka, koji nam je pomagao. Nakon početnog neslaganja sa članovima tima, konačno smo pronašli zajednički jezik i krenuli u realizaciju ideje, koja je na kraju i odnela pobedu – objašnjava Ana.

Nakon što su ideju “stavili na papir”, članove tima očekivao je možda i najvažniji deo – prezentacija pred žirijem. Nakon prezentacije ideje, za koju su imali ukupno tri minuta, usledio je novi zadatak – odgovor na pitanja. Za ovaj deo bila je zadužena upravo Ana i još jedna članica tima. “Pošto smo dobro analizirale ideju, bile smo spremne i dale prave odgovore” – ističe Ana.

Zanimljivo je da se jedno od pitanja koje je žiri postavio odnosilo na sigurnost/bezbednost putnika u balonu, što je “rešeno” činjenicom da balonom upravlja iskusan vozač – pilot, dok se drugo odnosilo upravo na pomenutu “zaradu sa strane”.

ZAŠTO NOVI SAD? Novi Sad se ove jeseni našao u centru pažnje sa dva velika priznanja: proglašen je Prestonicom mladih za 2019. godinu, kao i Evropskim gradom kulture za 2021. godinu. Ovo pruža potencijal za ekonomski i društveni razvoj. Zadatak postavljen pred timove je bio da osmisle ideju koja će u 2021. godini učiniti Novi Sad centrom zbivanja s obzirom na njegovo bogato multikulturalno nasleđe i geografski položaj.

Na takmičenju su učestvovali učenici srednjih škola Vojvodine. Ove godine „Poslovni izazov“ okupio je 115 učenika koji su činili 23 tima sastavljena od pet učenika.

Uz pomoć profesorke Jadranke Vojnić Purčar (koja je u Novi Sad, na takmičenje, osim Ane vodila i učenike Hemijsko-tehnološke škole Milicu Anđelić i Đorđa Gušića), sada sledi priprema za sledeći korak – to je Nacionalno takmičenje koje će se održati u februaru 2017, u Beogradu. Do tada, Ana vredno uči. Ovaj budući hemijski laborant slaže petice i planira da jednoga dana pokrene sopstveni biznis koji će obuhvatiti i hemiju i – preduzetničke nauke.

- “Otvorila bih laboratoriju, radila nešto privatno” – sigurnim glasom koji ne zna za tremu (a samo takav ju je i doveo tu gde jeste!) govori ova vredna i talentovana devojka koja, pored svih obaveza, uspeva da se bavi i volonterskim radom – u Kancelariji za mlade.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 7789
Povezane teme

hemijska škola

hemijsko tehnološka škola

preduzetništvo

omladinsko preduzetništvo

preduzetnici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.