Komentara: 24
Pregleda: 4536

SPS poziva građane na obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma

09.10.2013. u 20:07h
Izvor: GrO Socijalistička partija Srbije (SPS)
Saopštenje Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije povodom 10. oktobra, Dana oslobođenja Subotice od fašizma prenosimo u celosti.
SPS poziva građane na obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma

U četvrtak, 10. oktobra, grad Subotica slavi oslobođenje od fašizma i kraj II Svetskog rata 1944. godine na našim prostorima. Povodom ovog značajnog datuma u istoriji grada održaće se svečana Sednica Skupštine grada u 10 časova u Velikoj većnici Gradske kuće.

Nakon toga održaće se komemorativni skupovi u 11 časova, tom prilikom će se položiti venci na spomeniku na Trgu žrtava fašizma, u 12 časova u Dudovoj šumi na Spomen kompleksu palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju i u 15 časova se polaže venac i na spomenik Žrtvama fašizma na Prozivci.

U oslobođenju Subotice, pre tačno 69 godina, nakon četvorogodišnje okupacije, grad je oslobođen 10.10.1944. godine od strane partizanskog odreda predvođen Jovanom Mikićem Spartakom uz sadejstvo jedinice Crvene armije. Tokom ove fašističke okupacije više hiljada subotičana je izgubilo živote a od toga oko 4000 jevreja, srba i roma je deportovano u koncentracione logore.

Pozivamo građane Subotice da odaju počast svim palim borcima, nevinim žrtvama Drugog svetskog rata i njihovim porodicama. Pozivamo i mlade subotičane da se priključe ovom svečanom činu podsećanja na tragičnu prošlost.

Nacizam i fašizam su pobeđeni u Drugom svetskom ratu. Međutim mnogi pojedinci, organizacije su preživeli Sud pravde i istine i pojavljuju se ponovo u drugim oblicima i prikrivenim formama. Zbog toga GO SPS-a ukazuje, pogotovo mladoj generaciji u Subotici koja nije lično doživela strahote rata, progona, ubistava i mučenja, da stalna antifašistička borba ima smisla i da su sloboda i demokratija jedini garant sigurne i mirne budućnosti.

„SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!“

Izvor: GrO Socijalistička partija Srbije (SPS)
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 4536
Povezane teme

sps

sps subotica

socijalistička partija srbije

dan oslobođenja subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.