Komentara: 11
Pregleda: 3577

SPS: Oceniti ustavnost Zakona o nacionalnim savetima

24.11.2012. u 16:48h
Izvor: RTV Yueco
Politički Savet gradskog odbora SPS-a u Subotici konstatovao je na svojoj poslednjoj sednici da problemi u primeni Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina proističu iz nepreciznosti pravnih normi, loših definicija, nedostataka kriterijuma i zakonskih i principijelnih nedoslednosti.
SPS: Oceniti ustavnost Zakona o nacionalnim savetima

Kako je saopšteno iz SPS-a, ovakve greške dovele su do toga da je Zakon u nekim delovima nemoguće primeniti, da dovodi do apsurda, i izaziva ozbiljne političke i međunacionalne probleme. Kao primer u SPS-u navode “ZOO” vrt na Paliću, koji je od strane dva nacionalna saveta nacionalnih manjina, proglašen kao ustanova “od posebnog zanačaja za nacionalnu manjinu”.

"Ukoliko još neki nacionalni saveti učine isto otvara se problem oko izbora direktora i Upravnog odbora, ulazi se u problem nemogućnosti vršenja izbora i blokade rada. Ista je situacija i kod imenovanja direktora i školskih odbora u vaspitno-obrazovnim ustanovama. Sve ovo izaziva politizaciju na nacionalnoj osnovi, ugrožava se ravnopravnost građana, i povređuju ljudska i manjinska prava", navode u ovoj stranci.

Zbog toga je politički savet gradskog odbora doneo odluku da rešenje lošeg zakona treba tražiti u dva pravca putem nadležnih organa i tela. Prvi pravac je Predlog radi ocene ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredaba i članova zakona, a drugi pravac je pokretanje inicijative za izmenu i dopunu zakona, navodi se između ostalog u saopštenju SPS-a.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 3577
Povezane teme

sps

sps subotica

socijalistička partija srbije

zakon o nacionalnim savetima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.