Komentara: 15
Pregleda: 5620

SPS: Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope

09.05.2015. u 18:06h
Izvor: GrO Socijalistička partija Srbije (SPS)
Saopštenje službe za informisanje Gradskog odbora SPS Subotica prenosimo u celosti.
SPS: Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope

U Srbiji se obeležava Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. U slavu žrtava Drugog svetskog rata i u znak očuvanja antifašistikih tekovina Gradski odbor Socijalističke partije Srbije se obraća javnosti putem ovog saopštenja.

„Na današnji dan, pre 70 godina, Evropa je konačno uplovila u luku mira.

9. Maja 1945. Godine Nemačka je kapitulirala u Drugom svetskom ratu. Sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije, u ime Trećeg rajha, potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.
Dan Pobede se slavi kao dan kada je završen najkrvaviji sukob u istoriji čovečanstva u kome je nestalo više od 50 miliona ljudi, od toga gotovo 31 milion civila.

Dan pobede je prilika da se setimo da je Srbija tada kao deo Jugoslavije učestvovala u borbi protiv najvećeg zla 20. Veka - fašizma. Borila se za slobodu, demokratiju, budućnost i bolji život svih generacija. Zajedno sa drugim zemljama bila je, deo demokratske slobodarske tradicije koja je postavila temelje sveta u kome danas živimo.

Ovo je prilika da se sa ponosom sećamo tih godina, da poštujemo žrtve i da shvatimo da Srbija zajedno sa drugima može graditi budućnost kao što je to činila pre više od 60 godina.

Gradski odbor Socijalističke partije Srbije u Subotici trajno čuva i neguje uspomenu na hrabre ljude sa naših prostora koji su se borili protiv fašizma i za tu borbu stradali.
Gradski odbor Socijalističke partije Srbije u Subotici će u čast jubileja antifašističke borbe i u slavu žrtava tradicionalno obeležiti uspomenu na veliku pobedu u Drugom svetskom ratu polaganjem venaca na spomenike poginulima.“

// kraj saopštenja

Izvor: GrO Socijalistička partija Srbije (SPS)
Obeležen Dan pobede nad fašizmom Obeležen Dan pobede nad fašizmom Obeležen Dan pobede nad fašizmom Obeležen Dan pobede nad fašizmom Obeležen Dan pobede nad fašizmom Obeležen Dan pobede nad fašizmom Obeležen Dan pobede nad fašizmom Obeležen Dan pobede nad fašizmom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 5620
Povezane teme

sps

socijalistička partija srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.