• Pregleda: 8148

Sprečeno krijumčarenje dva Jevanđelja iz 17. i 18. veka

Carinici su noćas, oko 2 časa posle ponoći, sprečili krijumčarenje dva Jevanđelja iz 17. i 18. veka, tokom izlazne kontrole, na graničnom prelazu Horgoš. Vredno kulturno blago, pokušao je da prokrijumčari 47-godišnji grčki državljanin, koji kao kuvar radi u Beču, gde se i uputio.
Sprečeno krijumčarenje dva Jevanđelja iz 17. i 18. veka

Naime, putnik se nalazio u autobusu koji je iz Bugarske prevozio putnike ka prestonici Austrije, i u susretu sa carinicima na prelazu Horgoš, niko od putnika i osoblja autobusa nije ništa prijavio carinskoj kontroli.

Carinici su, međutim, tokom detaljne kontrole prtljaga, u torbi pomenutog putnika pronašli dve knjige Jevanđelja i to iz 1671. godine i iz 1780. godine. Putnik je izjavio da je knjige poneo u Beč, i da nije znao da treba da ih prijavi pri ulasku u Srbiju, kako bi uopšte mogao da ih iznese. 

Uprava carina napominje da, u slučajevima kada putnici sa sobom nose umetnička dela ili dela od kulturnog značaja, za to moraju posedovati adekvatnu dozvolu izdatu od nadležnog organa zemlje iz koje se delo iznosi.

Zbog specifičnosti slučaja, autentičnost i vrednost knjiga biće utvrđena tek nakon stručne ekspertize.

 

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
C Odgovori
Baš lepo izgledaju.
Snezana Odgovori
Da cita dok se krompir kuva
panonski čamac Odgovori
A da je išao preko Rumunije, niko ga ne bi pitao ništa.
simica Odgovori
Ma koji bezobrazluk,sa njima u zatvor vremenski ogranicen uslovom da procitaju i prevedu na srbski obe knjizurine !!!
:) Odgovori
Ovo su gluposti! Moj tata ima Sveto pismo iz 18.vjeka koje je naslijedio od svog oca i koje je uspio poneti sa sobom kada smo izbjegli '92. I znaci ako meni padne na pamet da ga pozajmim od njega i procitam mogu imati problema na granici BiH i Srbije. E svasta! Kako dokazati da je to nase ?! Jedva covek zivu glavu izvukao i u svemu tome ponio ikonu , kandilo i Sveto pismo sa sobom , bezeci preko brda, a neko bi jos mogao da spori da je nase.
Мачак
Ovo nije tako nesto ovo je sasvim nesto drugo. Nisu carinici ludi da ne razlikujuvsta je sta.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.