• Pregleda: 6447

Sprečeni pokušaji krijumčarenja guma na Horgošu

Carinici su se u proteklih nekoliko dana na graničnom prelazu Horgoš, u više navrata, susreli sa pokušajima krijumčarenja polovnih, ali i novih guma. Tako su u petak, 31. jula 2015. godine, prilikom detaljne kontrole kamiona jedne beogradske prevozničke firme koja je transportovala tovar od preko 5 tona nameštaja i drugih stvari za domaćinstvo, otkrili i 160 polovnih guma za automobile i 6 za motocikle.
Sprečeni pokušaji krijumčarenja guma na Horgošu

U saopštenju Uprave Carina navodi se da su carinici  nekoliko dana kasnije, 3. avgusta 2015. godine, u popodnevnim časovima, uz pomoć skenera u šleperu marke „Volvo“, otkrili šest neupotrebljavanih traktorskih guma marke ''Continental''.

Vozač je carinicima rekao da nema ništa što bi trebalo da prijavi osim četiri polovna traktora namenjena uvoznicima iz Podujeva, napomenuvši pritom da su točkovi sa njih skinuti i smešteni u prikolicu.

Kako su carinici odlučili da kamion ipak pregledaju na mobilnom skeneru, ubrzo je ustanovljeno da 46-godišnji vozač nije govorio istinu. Naime, snimak skenera je pokazao da se na svim traktorima nalaze točkovi, a ispod jednog od njih uočene su siluete neprijavljenih traktorskih guma.

Iz Uprave Carina napominju da pravna lica mogu uvesti polovne gume u Republiku Srbiju jedino ukoliko pribave dozvolu koju izdaje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Fizička lica to mogu učiniti samo ukoliko ih uvoze za sopstvene potrebe, i tom prilikom prilože saobraćajnu knjižicu i izjavu o nameni uvoza.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

12
tetka Odgovori
Carinici /kao što piše dnevna štampa/ nisu otkrili terotristu koji je ušao u Srbiju neki dan ali su zato tkrili polovne gume za vozila.!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vesko Odgovori
Opa, kako je vredna nasa carina. Sprecen veliki kriminal, a najveci se jos uvek ne resava.
jozo bubjar Odgovori
koje licemerje... u prevodu, nije "iskesirano" carinicima... "1/4" "suboticana" svercuje gume godinama i nikom nista... cccc... nije "pala" koverta zato je prevoznik pao.
софи Odgovori
@tetkа
Од када то цариници откривају терористе. Научи нешто па коментаришу.
Daddy Odgovori
@софи
"""@tetkа
Од када то цариници откривају терористе. Научи нешто па коментаришу."""


Carinici po celoj Evropi, Australiji, Americi i jos mnogim zemljama obracaju VELIKU paznju na "gde ko ide i zasto" da bi sprecili slobodno kretanje terorista.


Научи нешто па коментаришу!
niko Odgovori
sta je ovo second hand za gume?ala smo jadni a ovi jos i to uzese
tetka Odgovori
@софи

Нерадо полемишем али овај пут морам:

Колико ја знам државна граница и царина постоје ради заштите једне државе, њеног народа и економије. Царина служи за контролу протока људи и робе из једне државе у другу и није само за заштиту економије него и безбедности људи !!!!!!!!!!!!!!

Толико - хвала.
lakumity Odgovori
A šta je sa ostalima?
Kod svakog vulkanizera barem 200 polovnih guma a tek su sad našli prvog švercera.
ma da Odgovori
Biznis sa svercovanjem guma odavno cveta, a carinici su upravo ti koji to dozvoljavaju, jer im se u pasos stavi 50-100 eura i to je vrlo dobro organizovan posao izmedju svercera i carine. Ne verujem da ovaj nije potplatio, verovatno mu sredila konkurencija.
софи Odgovori
@Daddy
@tetka
Ako to rade carinici šta će i policija na granici. Za bezbednost zemlje nije zadužena carina. Ona samo prati protok robe i novca. Ko raspolaže evidencijom lica koje potražuje interpol i naša policija carinici ili radnici MUP-a. Carinici šanse nemaju da otkriju iole ozbiljnog kriminalca a kamoli teroristu. Njima ovlašćenja ne dozvoljavaju nikoga da uhapse, sprovedu na sud koji je raspisao poternicu ili izruče zemlji koja ga traži. Vi ste zaista smešni. Pročitajte zakone pa onda "delite pamet". Vidim vas dvoje se u sve razumete pa i u to ko i kako hvata teroriste. Objasnite mi na osnovu čega i kako će carinik utvrditi da je neko terorista za kojim se traga. Da neće možda pregledom njegovog prtljaga ili po njuhu. Zar zaista mislite da teroristi preko granice prelaze sa tovarima oružja i eksploziva u gepeku. Vi ili mnogo gledate filmove ili se samo pravite da ništa ne znate, ali će ipak biti da stvarno ne znate šta je uloga carine a šta policije.
student Odgovori
Problem je primena zakona o inspekciskom nadzoru. Počela je da radi država svoj posao I da sprečava ne registrovanu delatnost.
Daddy Odgovori
@софи
"""@Daddy
@tetka
Ako to rade carinici šta će i policija na granici. Za bezbednost zemlje nije zadužena carina. Ona samo prati protok robe i novca. Ko raspolaže evidencijom lica koje potražuje interpol i naša policija carinici ili radnici MUP-a. Carinici šanse nemaju da otkriju iole ozbiljnog kriminalca a kamoli teroristu. Njima ovlašćenja ne dozvoljavaju nikoga da uhapse, sprovedu na sud koji je raspisao poternicu ili izruče zemlji koja ga traži. Vi ste zaista smešni. Pročitajte zakone pa onda "delite pamet". Vidim vas dvoje se u sve razumete pa i u to ko i kako hvata teroriste. Objasnite mi na osnovu čega i kako će carinik utvrditi da je neko terorista za kojim se traga. Da neće možda pregledom njegovog prtljaga ili po njuhu. Zar zaista mislite da teroristi preko granice prelaze sa tovarima oružja i eksploziva u gepeku. Vi ili mnogo gledate filmove ili se samo pravite da ništa ne znate, ali će ipak biti da stvarno ne znate šta je uloga carine a šta policije."""Huh! El ti sad bolje? Ko da si bio malo izfrustriran.

Dd tvog baljezganja mora da svi beze pa se tu izivljavas nad nama. Sto ne probas da usvojis kuce il mace, ako te i oni vec ne izbegavaje?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.