Komentara: 12
Pregleda: 6875

Sprečen pokušaj nelegalnog unosa 60.000 evra na GP Horgoš

27.07.2017. u 15:27h
Izvor: Subotica.com
Od početka nedelje, carinici su na graničnom prelazu Horgoš u dva navrata sprečili da u Srbiju na budu unete neprijavljene devize, u ukupnom iznosu od preko 60.000 evra. Iako je unos deviza u Srbiju slobodan, dužnost putnika je da prijavi svaku sumu veću od 10.000 evra.
Sprečen pokušaj nelegalnog unosa 60.000 evra na GP Horgoš

Poslednji primer zaplene neprijavljenih deviza zabeležen je sinoć, tokom kontrole autobusa koji je putnike iz Beča prevozio ka Negotinu. Zahvaljujući anonimnoj telefonskoj prijavi, upućenoj dva dana ranije, carinici su na graničnom prelazu Horgoš detaljno pregledali prtljag i putnike pomenutog autobusa. 

Tom prilikom je utvrđeno da jedna od putnica, na koju je prijava ukazivala, sa sobom nosi veću sumu deviza koju nije prijavila. Ličnim pretresom, kod ove srpske državljanke pronađeno je 35.500 evra koje je pokušala da sakrije u čarapi, obmotanoj maramom oko struka.

Početkom nedelje u pokušaju krijumčarenja novca sprečen je i jedan bračni par, koji je na prelaz doputovao iz danskog grada Senderborga. Iako su carinicima prijavili 20.000 evra, tokom pregleda je ustanovljeno da se u vozačevoj torbici nalazi koverta sa još 75.000 danskih kruna, što odgovara vrednosti od 10.000 evra.

Takođe, njegova supruga je u torbi nosila još jedan koverat pun novca, koji je otvorila u trenutku kada su carinici započeli detaljnu kontrolu. Iz njega je na brzinu izvadila deo novca, pokušavajući da ga sakrije ispod stvari na zadnjem sedištu, dok je u koverti ostalo 8.000 evra. Videvši šta je putnica uradila, carinici su pronašli i sumu od 27.200 evra, koju je pokušala da sakrije.

U oba slučaja, putnicima su vraćeni dozvoljeni iznosi od po 10.000 evra, a nešto više od 60.000 evra privremeno je zadržano, do okončanja prekršajnih postupaka.

Da podsetimo, novac se prijavljuje tako što se na graničnom prelazu popunjava Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice, koji je dostupan svakom putniku. Važno je da putnici to urade na ulasku u zemlju, jer će sa tako overenom potvrdom kasnije moći nesmetano da izađu iz zemlje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 6875
Povezane teme

granični prelaz horgoš

zaplena

uprava carina

carinska kontrola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.