• Pregleda: 6112

Sprečen pokušaj nelegalnog unosa 60.000 evra na GP Horgoš

Od početka nedelje, carinici su na graničnom prelazu Horgoš u dva navrata sprečili da u Srbiju na budu unete neprijavljene devize, u ukupnom iznosu od preko 60.000 evra. Iako je unos deviza u Srbiju slobodan, dužnost putnika je da prijavi svaku sumu veću od 10.000 evra.
Sprečen pokušaj nelegalnog unosa 60.000 evra na GP Horgoš

Poslednji primer zaplene neprijavljenih deviza zabeležen je sinoć, tokom kontrole autobusa koji je putnike iz Beča prevozio ka Negotinu. Zahvaljujući anonimnoj telefonskoj prijavi, upućenoj dva dana ranije, carinici su na graničnom prelazu Horgoš detaljno pregledali prtljag i putnike pomenutog autobusa. 

Tom prilikom je utvrđeno da jedna od putnica, na koju je prijava ukazivala, sa sobom nosi veću sumu deviza koju nije prijavila. Ličnim pretresom, kod ove srpske državljanke pronađeno je 35.500 evra koje je pokušala da sakrije u čarapi, obmotanoj maramom oko struka.

Početkom nedelje u pokušaju krijumčarenja novca sprečen je i jedan bračni par, koji je na prelaz doputovao iz danskog grada Senderborga. Iako su carinicima prijavili 20.000 evra, tokom pregleda je ustanovljeno da se u vozačevoj torbici nalazi koverta sa još 75.000 danskih kruna, što odgovara vrednosti od 10.000 evra.

Takođe, njegova supruga je u torbi nosila još jedan koverat pun novca, koji je otvorila u trenutku kada su carinici započeli detaljnu kontrolu. Iz njega je na brzinu izvadila deo novca, pokušavajući da ga sakrije ispod stvari na zadnjem sedištu, dok je u koverti ostalo 8.000 evra. Videvši šta je putnica uradila, carinici su pronašli i sumu od 27.200 evra, koju je pokušala da sakrije.

U oba slučaja, putnicima su vraćeni dozvoljeni iznosi od po 10.000 evra, a nešto više od 60.000 evra privremeno je zadržano, do okončanja prekršajnih postupaka.

Da podsetimo, novac se prijavljuje tako što se na graničnom prelazu popunjava Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice, koji je dostupan svakom putniku. Važno je da putnici to urade na ulasku u zemlju, jer će sa tako overenom potvrdom kasnije moći nesmetano da izađu iz zemlje.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

12
AlwaysUltra Odgovori
Zato je naprdno amnestiranom Karic Bogoljubu dopusteno da iznosi/unosi koliko god je bio kadar da ''zaradi'' ...
Suboticanin
ALwaysultra
A90tih Karadzic bez problema prenosio lovu vece sume nego ove sada... i sta je problem.??
Od cega ima svu imovinu i cak je bio i predsednik FSS
Od zarade direktora 29Novembra nije mogao kupiti sve nekretnine..; hotel u centru sportske terene itd itd
Мачак Odgovori
Unos dviza slobodan a zulumcari oduzimaju...
cobi Odgovori
Putnici ne smeju da prijave devize pri unosu u zemlju jer se plaše kriminalaca koji dobijaju dojavu koga vredi pljačkati.
Daki Odgovori
Anonimna dojava... JADNO!!
vopi Odgovori
A kako bi bilo za promenu da se carinski službenici na kraju svake smene pretresaju tj."pošteno" prijave "smenski pazar"! Aaaa da,pa nisu valjda tako glupi da drže novac kod sebe! Popis imovine Pre zaposlenja i nakon godinu dana od zaposlenja( na graničnom prelazu). Novac nađen kod ovih baksuza bio bi potrošen u državi Srbiji,verovatno je zarađen radom i štednjom al'ajd sad. Ono što bi pronašli kod carinika ,pa uplatiti u humanitarne svrhe,za našu decu i sl. Ali daleko smo mi od toga!
Interventna Odgovori
Ne razumem zasto se hapse ljudi koji prenose svoj licni novac. Uglavnom velika zarada za carinike. Bruka i sramota.
Stipi Odgovori
Dokle će ova država da se prema vlastitim građanima ponaša neprijateljski?
ferrari Odgovori
..."Važno je da putnici to urade na ulasku u zemlju, jer će sa tako overenom potvrdom kasnije moći nesmetano da izađu iz zemlje."...
Sa parama ili bez??? Mora da i iznese tu prijavljenu sumu iz zemlje????
Šta je onda ako hoće da te pare potroši u SRBIJI??? Npr. hoće da kupi kuću????
Vucicu Pederu Odgovori
Da je hteo da iznese nikom nista. Kipar je proveren
C Odgovori
Jedno pitanje, zašto prekršajna prijava za UNOŠENJE novca u zemlju?

A skoro beskonačno evra je iznešeno i nikom ništa. Kao da je cilj da u ovoj zamlji na kraju da ostane 0 dinara/evra. A dobro znamo da novac ne moze da se štampa bez pokrića (barem tako tamo neki zakoni kažu),
Deki Odgovori
Ne kontam ljude kada vec znaju da ce im ovi nasi uzeti i dusu, neka pitaju bracu, sestre, mamu , tatu, samo neka dodju da predju granicu zajedno..svako po malo i preneo si pare.. i ako treba i iz dva puta, bolje tako nego ovako..
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.