Komentara: 2
Pregleda: 4197

Sprečen pokušaj krijumčarenja više od 8.000 paklica cigareta

24.07.2020. u 09:55h
Izvor: Subotica.com
Na izlazu graničnog prelaza "Horgoš", carinici su sprečili krijumčarenje 8.250 paklica raznih cigareta, sakrivenih u specijalno izrađenom bunkeru autobusa.
Sprečen pokušaj krijumčarenja više od 8.000 paklica cigareta

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu stigao autobus, koji je 20-ak putnika prevozio na liniji Valjevo-Linc. Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, vozači i putnici su rekli da nemaju, jer sa sobom nose samo lične stvari.

Međutim, neobično neuredna unutrašnjost autobusa, a posebno toaleta, privukla je pažnju carinika koji su se odlučili za detaljan pregled. Autobus je upućen na pregled skenerom, te su carinici, uočivši nepravilnosti na snimku, znali na koji deo autobusa da fokusiraju pažnju.

Naime, pre svega je bio sumnjiv potpuno nov tapacirung poda prtljažnog prostora, jer se videlo da nije fabrički ugrađen, već da je nedavno pravljen. Kada su skinuli tapacirung, carinici su ugledali početak specijalno izrađenog bunkera, koji se u dužini od 2,2 metra protezao ka sredini autobusa.

Tako su službenici došli i do sredine ovog vozila, u kome se nalazi priručna kuhinja, gde su iza frižidera takođe uočili odstupanje tapacirunga od fabričke verzije, a kada su ga skinuli, ugledali su mnoštvo tesno napakovanih paklica krijumčarenih cigareta.

Od ukupno 8.250 paklica, najviše je bilo ''česterfilda'', čak 6.000 paklica, i to sa makedonskim akciznim markicama, dok je među preostalih 2.250 paklica bilo raznih brendova, ali sa domaćim akciznim markicama.

Po otkrivanju tajnog duvanskog tovara, jedan od vozača se prijavio kao vlasnik, rekavši da je prvi put u ulozi vozača, a da je prethodno u istoj prevozničkoj kompaniji radio kao mehaničar, te da je bunker njegova ideja i da ga je sam napravio.

S obzirom da se radi o vozilu specijalno adaptiranom za potrebe krijumčarenja, kao i da vrednost robe prelazi trećinu vrednosti autobusa, odlučeno je da će protiv 30-godišnjeg vozača iz Obrenovca biti podneta krivična prijava, dok će krijumčarene cigarete i autobus biti zadržani pod carinskim nadzorom do okončanja postupka.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 4 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 4197
Povezane teme
granični prelaz horgoš krijumčarenje robe uprava carina carina
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.