• Pregleda: 3689

Sprečen nelegalan unos četiri zaštićene vrste papagaja

Carinici su sinoć sprečili pokušaj nelegalnog unosa četiri živa primerka afričkog sivog žako papagaja, na graničnom prelazu Kelebija. Ove ptice se ubrajaju u jednu od oko 360 vrsta papagaja, koji su zaštićeni Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore, i nacionlanim propisima Republike Srbije.
Sprečen nelegalan unos četiri zaštićene vrste papagaja

Četiri papagaja, koja pripadaju zaštićenoj vrsti, otkrivena su nešto posle ponoći, u automobilu mađarskih registraskih oznaka, kojim je upravljao 51-godišnji dvojni državljanin Srbije i Mađarske.

Vozač je carinicima rekao da nema ništa što bi trebalo da prijavi, ali je ubrzo na zadnjem sedištu njegovog automobila pronađena drvena kutija sa pregradama, prekrivena majicom, u kojoj su se nalazili papagaji.

Putnik je pokušao da se opravda, rekavši da je papagaje dobio na poklon u Mađarskoj, kao i da nije znao da je potrebno da ih prijavi na granici. Kako nije posedovao dozvolu za uvoz ove zaštićene vrste, protiv njega je pokrenut prekršajni postupak, a otkriveni primerci predati su ZOO vrtu Palić na dalje staranje.

Za ovom vrstom papagaja postoji velika potražnja na globalnom tržištu kućnih ljubimaca, pre svega zbog njihove prirodne sposobnosti da oponašaju ljudski govor, kao i zbog izraženih kognitivnih sposobnosti.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Co21 Odgovori
Strasno...sta mislis sad je resen ne znam kakav problem sa tim papagajem. Covek ce zaglaviti kaznu, moze i zatvor, samo zato sto srbija nije u EU i sto sto je naleteo na granicu. Ako je papagaj zabranjen za posedovanje, postavlja se pitanje odakle je krenuo. Ajde recimo krenuo iz holandije i dosao do madjarske i sta sad. Presao celu evropu, nigde video granicni prelaz i onda naravno naleteo na srpskog granicara da se malo izivljava na njemu. Ne kazem ja da je taj sa papagajem u pravu, ali poenta je u necem sasvim drugom. Za koju godinu cemo nazalost biti jedina drzava uz rusiju koja nece biti clan EU i samo ce kod nas biti granicni prelazi
sofi
Kako čovek spoji priču o papagajima i ulasku u EU. Kad nešto hoćete da kažete vi ćete i vremensku prognozu okrenuti na svoju vodenicu i pričati o onome što vi želite a ne o onome što je tema.
CITES Odgovori
Kao prvo, ova vrsta papagaja je u prirodi ugožena jer svaka šuša misli da se može brati, jer je tamo gde živi džaba, a kao drugo u evropskoj uniji se može prodati za 750 do 1000 eura. Što bi rekli "jadan micika maji" zaradio pošteno 4000 evura i hteo da ih unese u Srbiju neoporezovano bez adekvatne dokumentacije i sad je on pametniji od svih nas koji platimo porez i želimo legalno da uzgajamo životinje. I jadan još će i u zatvoru da zaglavi - a neće, jer isti regularno radi ovakve stvari i stvarno ne znam šta se desilo da su ga zaustavili ovaj put.
ЈОВАН Odgovori
Кретени те крештаљке стављају на терасе где својим звиждањем од преко 110 dB узнемиравају околне станаре који не уживају у тим птичуринама. Строго им забранити унос и казнити их затвором од 1 до 5 година.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.