Komentara: 0
Pregleda: 1539

Sportski razvoj osoba sa invaliditetom iziskuje veća finansijska izdvajanja

01.12.2021. u 19:18h
Izvor: Subotica.com
Osobama sa invaliditetom koje se bave sportom neophodna je veća finansijska podrška, rečeno je na tribini pod nazivom „Invaliditet i sport“, koja je održana uoči Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Po rečima organizatora, cilj tribine bio je da se široj javnosti predstave naši mladi sugrađani, koji, uprkos invaliditetu, ne odustaju, vredno vežbaju i postižu odlične sportske rezultate.
Sportski razvoj osoba sa invaliditetom iziskuje veća finansijska izdvajanja

Tridesetsedmogodišnja paratekvondistkinja Marina Dubravac, bivša reprezentativka i dvostruka osvajačica evropske medalje, kaže da joj je sport omogućio da povrati fizičku snagu i kondiciju.

- Kroz ovaj sport sam prepoznala da je momenat da povedem računa o svom fizičkom stanju. Kada sam počela da se bavim ovim sportom shvatila sam koliko je potrebo truda i rada da povratim snagu i nekako mi je taj sport doneo baš to - ispričala je Marina.

Iako su sportska društva i društva osoba sa invaliditetom vrlo otvorena za podršku mladim sportistima, glavni problem tiče se finansija, istakla je predsednica Društva za dečiju i cerebralnu paralizu Subotica, Eva Blaško Mihalik.

- Naše društvo je vrlo otvoreno za podršku, ali i finansijski vrlo limitirano da pomogne tim mladim ljudima. Tim mladim ljudima naravno da, sem talenta i njihove želje, treba i finansijska potpora da bi ostvarili takve rezultate kakve postižu. Zato ja ovim putem i skrećem pažnju lokalnoj samoupravi da ih prepoznaju i da im, sa te strane, omoguće pristup tim sportskim aktivnostima - objašnjava Blaško Mihalik.

Sportski razvoj osoba sa invaliditetom iziskuje veća finansijska izdvajanjaKada je u pitanju pristupačnost javnim ustanovama za osobe sa invaliditetom, Subotica je po tom pitanju dosta uradila, ali još uvek ima puno prostora da se na tome radi.

- Moram pohvaliti lokalnu samoupravu koja je, na tom nivou, uradila dosta za naš grad. Ali uvek je nedovoljno, jer još uvek su većina kulturnih ustanova, recimo jedan deo biblioteke, određene zdravstvene ustanove i škole, neki ugostiteljski objekti, prodavnice su definitivno nepristupačne. I naravno da o tome treba voditi računa. Ja se iskreno nadam da se kod izgradnje našeg pozorišta vodilo računa o našim potrebama, jer kulturne potrebe osoba sa invaliditetom su isto tako značajne kao bilo koje druge potrebe - zaključila je predsednica subotičkog ogranka Društva za dečiju i cerebralnu paralizu, Eva Blaško Mihalik.

Sportski razvoj osoba sa invaliditetom iziskuje veća finansijska izdvajanja

Po rečima Ilije Đukanovića, člana Gradskog veća zaduženog za socijalna pitanja, Grad Subotica svake godine, putem konkursa za finansiranje i sufnansiranje projekata iz oblasti društvenog i humanitarnog rada, podržava organizacje i udruženja čiji su članovi osobe sa nvaliditetom.

- Mi smo ove godine iz budžeta grada, za ovu vrstu konkursa opredelili 9,4 miliona dinara. Kada govorimo o organizacijama i udruženjima čiji su članovi osobe sa invaliditetom ukupan iznos sredstava koji se odobri po ovom konkursu je 4,3 miliona dinara, to znači da više od 45 posto sredstava ide na ova udruženja. Međutim ovo nije jedini konkurs na koji ova udruženja apliciraju, već su tu i javni konkursi iz oblasti omladinskog sektora i iz oblasti kulture - naveo je Đukanović.

U gradu funkcioniše više od 10 organizacija čiji su članovi osobe sa invaliditetom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1539
Povezane teme

osobe sa invaliditetom

ilija đukanović

društvo za celebralnu i dečju paralizu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.