Komentara: 48
Pregleda: 14217
Foto

Spor komšija zbog dogradnje objekta

27.12.2022. u 11:50h
Izvor: Subotica.com
Zbog dogradnje objekta u Željezničkom naselju prve komšije pretrpele su materijalnu štetu. Po njihovim tvrdnjama investitor je započeo radove bez posedovanja građevinske dozvole koja mu je izdata kasnije. Sa druge strane, investitor je za naš portal izjavio da je tokom iščekivanja građevinske dozvole pristupio rušenju unutar starog objekta, ali ne i izgradnji. Takođe, on je naveo da će sanirati štetu prvim komšijama uprkos tome što se deo njihovog objekta nalazi na, kako tvrdi, njegovoj strani.
Spor komšija zbog dogradnje objekta

Bračni par Tot  strepi od svake kiše, kako kažu zbog dogradnje susednog objekta sa njihove kuće uklonjena su dva reda crepa i od tada im prokišnjava. Problemima tu nije kraj, jer susedni objekat premašuje visinu njihovog odžaka koji se nalazi tik uz zid kuće koja se dograđuje pa im je onemogućeno grejanje na gas i čvrsto gorivo.

- Od 2014. godine tu stanujemo. Kuću smo kupili legalno, sa svim papirima. Komšija je tu došao proletos da dograđuje objekat za pekaru. Od tada nemamo mira. Kuća nam prokišnjava, na početku su se izbijale samo fleke na zidu, a sada već vodu skupljamo po parketu. U sred zime ne možemo da se grejemo na gas, već smo prinuđeni da koristimo klimu i električnu grejalicu - priča Irena Tot.

Spor komšija zbog dogradnje objektaKomšija iz susedne ulice, u čije dvorište "gleda" objekat koji se dograđuje, Anđelko Orelj  tvrdi da je dogradnja do početka leta tekla bez dokumentacije.

- Investitor je pre više od godinu dana došao da se upozna sa nama i da nam saopšti da će da zida pekaru. Pre nego što su počeli da dograđuju su srušili neke prizemne objekte. Mi na početku uopšte nismo reagovali, međutim kada je to prešlo neke normalne gabarite počeli smo da se raspitujemo šta se to dešava i dobili informaciju iz Sekretarijata za građevinarstvo kako objekat nema lokacijsku i građevinsku dozvolu, a da gradilište nije prijavljeno - priča Orelj i dodaje da je Gradska uprava 13. septembra investitoru izdala građevinsku dozvolu uprkos tome što je početkom avgusta građevinski inspektor izdao rešenje o uklanjanju objekta.

Spor komšija zbog dogradnje objektaDa je letos izdato rešenje investitoru kojim je naložena obustava rada i uklanjanje dograđenog dela objekta u roku od trideset dana potvrđuje, u pisanom odgovoru medijima, građevinski inspektor Aleksandar Popović. On navodi da je vlasniku objekta dat i dodatni rok od 15 dana da sam ukloni dograđeni deo objekta, a da je 13. septembra investitor priložio građevinsku dozvolu koju je izdao Sekretarijat za građevinarstvo Gradske uprave.

- Nakon što je investitor građevinskoj inspekciji dostavio rešenje o građevinskoj dozvoli, odnosno 21. septembra, izvršen je kontrolni inspekcijski nadzor na licu mesta i tom prilikom sačinjen je zapisnik kojim je konstatovano da su započeti radovi u skladu sa projektno - tehničkom dokumentacijom na osnovu koje je izdato rešenje o građevinskoj dozvoli. Na osnovu toga građevinska inspekcija je, 27. septembra, donela rešenje o obustavi upravnog postupka prema investitoru u skladu sa zakonom, jer ne postoji dalji razlog za vođenje postupka - stoji u pisanom odgovoru Popovića. 

Spor komšija zbog dogradnje objektaOvim povodom kontaktirali smo i investitora koji nam je u telefonskom razgovoru objasnio da je pre dobijanja građevinske dozvole započeo proces rušenja zidova unutar starog objekta, te da je postupak izdavanja papirologije kasnio zbog zastoja u radu katastra. Takođe, naveo je da je objekat porodice Tot svojevremeno izgrađen nelegalno na desnoj strani placa, kao i da garaža ulazi na njegov posed. Da je objekat koji se naslanja na pekaru podignut nelegalno potvrdio je i inspektor Popović uz napomenu da je kuća naknado ozakonjena. Vlasnik buduće pekare nam je potvrdio da je prvim komšijama pričinjena manja materijalna šteta zbog prokišnjavanja, ali da će to biti sanirano čim se podigne krov i postavi izolacija. Odžak porodice Tot, po tvrnjama vlasnika susednog objekta ulazi na njegov posed, te navodi da će problem sa grejanjem biti regulisan ukoliko se dimnjak dozida. Investitor je u telefonskom razgovoru za naš portal izjavio i da mu je tokom leta neko upao na posed, porušio nekoliko stubova i zidove o čemu poseduje fotografije, kao i policijski, odnosno izveštaj veštaka.

Izvor: Subotica.com
(Ne)legalna gradnja u Železničkom naselju (Ne)legalna gradnja u Železničkom naselju (Ne)legalna gradnja u Železničkom naselju (Ne)legalna gradnja u Železničkom naselju (Ne)legalna gradnja u Železničkom naselju (Ne)legalna gradnja u Železničkom naselju (Ne)legalna gradnja u Železničkom naselju (Ne)legalna gradnja u Železničkom naselju
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 48
Pregleda: 14217
Povezane teme

željezničko naselje

građevinska dozvola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.