Komentara: 9
Pregleda: 3610

Specijalizovano odeljenje za biologiju i hemiju, novi smer u Gimnaziji "Svetozar Marković"

07.03.2024. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Gimnazija "Svetozar Marković" naredne školske godine upisaće jedno odeljenje đaka sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju.
Specijalizovano odeljenje za biologiju i hemiju, novi smer u Gimnaziji "Svetozar Marković"

Iz škole poručuju da je ovaj smer idealan za one učenike koji žele da upišu medicinu, biologiju, hemiju, farmaciju, stomatologiju, Tehnološki fakultet i druge srodne fakultete na kojima se upravo ova dva predmeta polažu na prijemnom ispitu.

Specijalizovano odeljenje za biologiju i hemiju, novi smer u Gimnaziji "Svetozar Marković"Zapravo to je prirodno-matematički smer, ali sa produbljenim i proširenim brojem časova biologije i hemije. Radi se znatno više vežbi, tako da će budući gimnazijalci koji se odluče da upišu ovaj smer sve četiri godine imati i taj eksperimentalni deo u nastavi. Značajno je to što će biti više časova utvrđivanja i ponavljanja gradiva, a sve u cilju da se đaci tokom četvorogodišnjeg školovanja pripreme za polaganje prijemnog ispita kako ne bi morali da idu dodatno na pripremne časove i da plaćaju to, budući da u školi nije bilo toliko mogućnosti da se pripreme za prijemni na fakultet - objašnjava Diana Čavić, profesorka hemije u Gimnaziji "Svetozar Marković".

OTVORENA VRATA NAREDNE NEDELJE - U ponedeljak, utorak, četvrtak i petak osmaci će imati priliku da obiđu školu, prisustvuju časovima i porazgovaraju sa nastavnicima i gimnazijalcima. U sredu, 13. marta u Gimnaziji će biti organizovan Otvoreni dan za učenike koji žele da upišu specijalizovan informatički smer ili specijalizovan smer za hemiju i biologiju. Tom prilikom, biće održan i probni prijemni ispit. Zainteresovani mogu da se prijave klikom ovde. Kompletan raspored dešavanja možete pogledati klikom ovde.

Iz ove obrazovne ustanove poručuju da iz gimnazija u kojima već postoji ovo odeljenje đaci izlaze sa izuzetno visokim sposobnostima i znanjima iz ove dve prirodne nauke.

- Smer je zaista prestižan i iskustva iz drugih gradova u kojima on postoji svedoče da đaci bivaju dominantni na upisu medicinskih fakulteta, ali i drugih fakulteta na kojima se polažu biologija i hemija - ističe Dušan Pavlović, direktor subotičke Gimnazije - S obzirom da predajem đacima na prirodno - matematičkom smeru, mogu da kažem da 30 odsto njih upisuje neki fakultet gde su im potrebna znanja iz biologije i hemije na visokom nivou. Ti učenici su istakli da bi upisali ovo specijalizovano odeljenje da su imali tu mogućnost - dodaje Milena Kanzel, profesorka biologije.

Specijalizovano odeljenje za biologiju i hemiju, novi smer u Gimnaziji "Svetozar Marković"Budućim srednjoškolcima koji se odluče za ovaj smer u maju predstoji polaganje prijemnog ispita, a Gimnazija će od sredine marta organizovati pripremne časove.

- Đaci biraju da li će na prijemnom polagati hemiju ili biologiju. Takođe, mogu da polažu test iz oba predmeta, a u tom slučaju će im se računati onaj na kom su ostvarili bolji rezultat. Pripremaćemo decu koja su zainteresovana za upis ovog specijalizonaog smera, a informacije o terminima održavanja pripremne nastave objavićemo na sajtu škole, kao i na društvenim mrežama. Preporuka je da zainteresovani pohađaju pripremnu nastavu, budući da znanja koja su stekli na redovnim časovima u osnovnoj školi nisu ovoljna za upis, već je potrebno savladati napredne zadatke za 7. i 8. razred - zaključuju profesorke Čavić i Kanzel.

Specijalizovano odeljenje za biologiju i hemiju, novi smer u Gimnaziji "Svetozar Marković"Osim specijalizovanog odeljenja namenjenog đacima sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju, Gimnazija "Svetozar Marković" naredne školske godine, na srpskom nastavnom jeziku, upisaće po jedno odeljenje đaka na IT i sportskom smeru. Takođe, biće upisana dva razreda na prirodno-matematičkom smeru i tri razreda na društveno - jezičkom smeru.

Na mađarskom nastavnom jeziku biće upisano po jedno odeljenje na prirodno-matematičkom, društvenom i IT smeru, dok će na hrvatskom nastavnom jeziku biti upisano jedno odeljenje na opštem smeru.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 9
Pregleda: 3610
Povezane teme

gimnazija subotica

gimnazija svetozar marković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.