Komentara: 1
Pregleda: 4150

Sove utine žive u gradu

08.06.2012. u 19:22h
Izvor: RTV Yueco
U okviru Dana ekologije u Subotici postavljena je edukativna tabla o sovama utine. Tabla je postavljena nedaleko od šetališta Radijalac, na uglu sa Šumskom ulicom. Projekat je realizovalo Udruženje ljubitelja prirode "Riparia" u saradnji sa Centrom za zaštitu sova Srbije, uz finansijsku podršku Grada Subotice.
Sove utine žive u gradu

Jadranka Stantić živi na Radijalcu. Pre četiri godine je primetila sove i u jednom momentu je izbrojala 13 sova.

Na postavljenoj informativnoj tabli građani mogu da se upoznaju osobinama sova koje već nekoliko godina žive u gradskom jezgu. Akcija u Subotici deo je projekta koji se odvija u celoj Vojvodini, sa posebnim osvrtom na Banat.

U Vojvodini zimuje oko 30.000 utina koje tokom 5 meseci boravka u naseljima ulove do 18 miliona primeraka mišolikih glodara. Ove izuzetno korisne noćne ptice na neškodljiv i efikasan način svake godine doprinose poljoprivredi u Vojvodini ostvarujuću uštede i dobiti od više desetina miliona evra.

Gnezda ne grade, već koriste ili preotimaju gotova od svraka, sivih vrana ili drugih ptica. Preferiraju gnezda smeštena na četinarima, posebno na stablima sa gustom krošnjom poput smrča i tuja. Utine su ugrožene proganjanjem i ubijanjem usled predrasuda i neznanja, krivolovom, sečom stabala na kojima se gnezde i zimuju, stradanjem na putevima, pesticidima.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4150
Povezane teme

radijalac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.