• Pregleda: 3653

Sove utine žive u gradu

U okviru Dana ekologije u Subotici postavljena je edukativna tabla o sovama utine. Tabla je postavljena nedaleko od šetališta Radijalac, na uglu sa Šumskom ulicom. Projekat je realizovalo Udruženje ljubitelja prirode "Riparia" u saradnji sa Centrom za zaštitu sova Srbije, uz finansijsku podršku Grada Subotice.
Sove utine žive u gradu

Jadranka Stantić živi na Radijalcu. Pre četiri godine je primetila sove i u jednom momentu je izbrojala 13 sova.

Na postavljenoj informativnoj tabli građani mogu da se upoznaju osobinama sova koje već nekoliko godina žive u gradskom jezgu. Akcija u Subotici deo je projekta koji se odvija u celoj Vojvodini, sa posebnim osvrtom na Banat.

U Vojvodini zimuje oko 30.000 utina koje tokom 5 meseci boravka u naseljima ulove do 18 miliona primeraka mišolikih glodara. Ove izuzetno korisne noćne ptice na neškodljiv i efikasan način svake godine doprinose poljoprivredi u Vojvodini ostvarujuću uštede i dobiti od više desetina miliona evra.

Gnezda ne grade, već koriste ili preotimaju gotova od svraka, sivih vrana ili drugih ptica. Preferiraju gnezda smeštena na četinarima, posebno na stablima sa gustom krošnjom poput smrča i tuja. Utine su ugrožene proganjanjem i ubijanjem usled predrasuda i neznanja, krivolovom, sečom stabala na kojima se gnezde i zimuju, stradanjem na putevima, pesticidima.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

1
Nenad Odgovori
Video sam ih par puta tokom dana tu kod mene na Radijalcu, i ne vidim zašto bi nekima smetale. Ima par problema doduše... kada se gnezde, mališani sove znaju da budu jako vokalni noću, ali to ne traje dugo, i par puta sam u Aleji video "izbljuvke" sova koji su posuti po automobilima ispod (nije lep prizor). Ali sve to valja istrpeti jer sove ubijaju razne štetočine, i ne smetaju nikome osim primitivcima koji veruju u praznoverje. Lepo je imati u urbanom delu malo i prirode.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.