• Pregleda: 10603

Socijalno ugrožena deca iz Subotice po prvi put na moru

Grupa socijalno ugrožene dece iz Subotice provela je deset dana na moru, zahvaljujući programu Crvenog krsta Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Socijalno ugrožena deca iz Subotice po prvi put na moru

Letovanje na crnogorskom primorju ova deca sigurno će dugo pamtiti – većina je po prvi put videla more. Odmorni, preplanuli i puni utisaka, rastajali su se od drugara sa kojima su se družili punih deset dana. Osim novih prijateljstava, letnju avanturu upotpunile su i diplome, jer oni koji nisu znali, naučili su da plivaju.

- Bilo je jako lepo. Ovo mi je prvi put na moru i osim što sam naučila da plivam, igrala sam se, provodila sam vreme u vodi, skupljala sam školjke - kaže Milica Buljovčić.

- Sve je bilo savršeno. Jedino što je voda bila hladna, pa sam se malo više sunčao. Naučio sam i da plivam, a drugare sam stekao vrlo brzo, baš je bilo zabavno - zadovoljno priča Luka Marković.

- Učestvovali smo u maskembalu, kupali smo se i družili. Drago mi je da smo mogli da odemo - dodaje Rita Berec.

Prema rečima učiteljice Branislave Vuković, koja je mališane vodila na more, atmosfera je bila odlična. Osim dece iz Subotice, njih 25 i 24 iz Kanjiže, u letovalištu Crvenog krsta u Baošićima, bilo je mališana i iz drugih delova Srbije.

- Boravak dece je bio veoma lepo organizovan, od samog ustajanja, doručka, aktivnosti pre ručka. Deca su razvrstavana po interesovanjima, po raznim sekcijama. Te radionice su posle ručka, a nakon toga odlazak na plažu i plivanje, gde su sa njima radila dva spasioca i učitelj plivanja - priča učiteljica.

Odlazak na letovanje za decu iz socijalno ugroženih porodica, uzrasta od 7 do 14 godina,  korisnika Narodne kuhinje, organizovan je po drugi put.

- Deset dana su boravila deca na moru, naravno pun pansion - doručak, ručak, večera. Odmaralište poseduje privatnu plažu na kojoj su dežurali spasioci na vodi, tako da je potpuna briga o deci bila obezbeđena. U okviru slobodnog vremena deca su učestvovala na radionicama, koje mi inače radimo u Srbiji - objašnjava Zoran Molnar, stručni saradnik u Crvenom krstu Subotice.

Program su finansirali Crveni krst Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a u Crvenom krstu se nadaju da će i sledeće godine nova grupa dece otiće na more.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

17
Jedna_mama Odgovori
Kome ova vest može da smeta??!!
Ja ću samo da napišem da se iskreno nadam da će ovo da postane praksa, da dečica mogu svake godine da odu na more!
Tanja Odgovori
Sledeca grupa krece sutra! Neka uzivaju, malo radosti i njima ❤
..... Odgovori
Lepo je sve ovo i ja imam dete 8 god more nije videla.i skoro nece ni da je vidi.a malo bi proverila i tu hranu kome daju besplatno jer ima ko to nosi za kerove kuci.a ima ko ne dobije a trebalo bi da dobije.porodica gde njih troje rade uzimaju besplatnu hranu....
C Odgovori
Mogu i ja? Nikada nisam bio nigde.
Мачак
Мало мање интернета и дангубе биће за море и зимовање. Неки сезонски послић типа берба вишања и јагода од зараде се може отићи и у Грчку,Турску на летовање.
Pajo
Sta kazes berba maslina u Grckoj?Ali to tek u oktobru!
Мачак
@PAJO
Na kakvim si ti to drogama po ovoj vrucini?
Radovan Odgovori
Kako suzu ne pustiti?
Vucicu Pederu Odgovori
Bravo
S&S Odgovori
Godine 1953. sa grupom dece iz Subotice boravio sam u odmaralištu na Krku dve nedelje.
Milos Odgovori
Bravo ! Konacno se nesto normalno moze citati ...
rax Odgovori
u srbiji 80% socijalno ugrozene dece. mnogi more nisu videli, niti ce uskoro. drago mi je ove akcije, ali je nepravedna kao i sve u zemlji serbistanu. neki sve dobiju od "drzave", stanove, kuce itd, neki se celog zivota odricu , mora, letovanja, zimovanja da bi sebi i svojoj porodini obezbedili krov nad glavom.
Daddy Odgovori
Najlepse zelje deci!

Hvala svima koji u ovom lepom delu ucestvuju!

Nekad je ovo Kekec radio. Hvala Kekecu!
Rom Odgovori
Pa eto cista slika Subotice gde vidite vi ovde nekog garavog deteta a kazete da samo Romi primaju socijalu sada vam je drago a, a kad nesto mi, kazem mi Romi nesto dobijamo koliko losih komentara dobijamo na racun ovog sajta.Sram vas bilo nijedno dete Romsko nije u ovim grupama koji odlaze na more a imaju prava kao ostala deca koji su socijalno ugrozeni
Roli bar
Hahahaha
Marko14
Romi su građani prvog reda u Srbiji, a povlastice koje imaju nisu ničim zaslužili, zato i navlačite gnev poštenog naroda na sebe.
Vucicu Pederu
Necete da radite iako je vecina vas radno sposobna. Lakse je primati socinalnu pomoc i muljati nesto sa strane
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.