Komentara: 5
Pregleda: 4373

Smotra recitatora u Gradskoj biblioteci

07.03.2013. u 16:22h
Izvor: RTV Yueco
Zonska smotra recitatora pod nazivom "Pesniče naroda mog" održana je u prostorijama Gradske biblioteke. Na smotri koja je takmičarskog karaktera, učestvovali su pobednici sa opštinskih takmičenja održanih u Apatinu, Somboru, Bačkoj Topoli, Kanjiži, Adi, Senti, Bečeju, Malom Iđošu i Subotici. Najbolji će se takmičiti na Pokrajinskoj smotri recitatora koja će biti održana od 19-og do 21-og aprila u Sečnju.
Smotra recitatora u Gradskoj biblioteci

Svake godine, na nivou Republike Srbije, održava se opštinska, zonska, pokrajinska i republička smotra recitatora pod nazivom "Pesniče naroda mog". Organizator zonske smotre održane u Gradskoj biblioteci je, pored biblioteke, Zavod za kulturu Vojvodine. Nakon održanih opštinskih takmičenja, najbolji učesnici su stekli pravo da se pojave na zonskoj smotri recitatora.

Za kandidovanje na smotru recitatora postoji tačno određena kvota koliko koji grad može prijaviti recitatora. Svake godine, na zonskoj smotri učestvuje 90 recitatora koji su podeljeni u tri grupe: niži uzrast od I – IV razreda, potom srednji uzrast od V – VIII razreda i srednjoškolci. Trajanje recitacija prve dve grupe ograničen je na 3 minuta, a recitacije srednjoškolaca na 4 minuta. Zadatak tročlanog žirija u sastavu: Miodrag Petrović, Katalin Fazekaš i Katarina Čeliković, bio je odabir tridesetak najboljih recitatora. Žiri je razmatrao da li je izbor pesme primeran uzrastu recitatora, ocenjivali su akcentovanje i dikciju, izražavanje recitatora kao i to da li je ostvaren misaoni i emotivni sadržaj pesme. U Gradskoj biblioteci kažu da vlada veliko interesovanje mladih za poeziju.

Recitatori su na smotri imali priliku govoriti poeziju na maternjem jeziku, kako na srpskom, tako i na mađarskom, hrvatskom i drugim jezicima nacionalnih manjina. Po završetku zonske smotre recitatora, 30-ak najboljih će se predstaviti na Pokrajinskoj smotri recitatora koja će biti održana od 19. do 21. aprila u Sečnju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 4373
Povezane teme

biblioteka subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.