Komentara: 12
Pregleda: 2895

Smotra najboljih vojvođanskih guslara u subotu na sceni „Jadran“

05.04.2024. u 12:09h
Izvor: Subotica.com
Jubilarni, 30. „Festival guslara Vojvodine“, koji će okupiti 20 najboljih guslara sa severa naše zemlje, održaće se sutra (subota) u 19 časova na sceni „Jadran“.
Smotra najboljih vojvođanskih guslara u subotu na sceni „Jadran“
Foto: ilustracija, arhiva

Negujući tradiciju dinarskog krša sa koga potiču, za najboljeg guslara vojvođanske ravnice nadmetaće se umetnici iz Subotice, Vrbasa, Kule, Sivca, Novog Sada, Nove Pazove, Zrenjanina... Takmičenje organizuje Udruženje guslara Vojvodine a domaćin je Društvo guslara „Hajduk Veljko“ iz Subotice.

- Zahvaljujći velikom entuzijazmu ljudi koji su u različitim periodima naselili ove krajeve, uspeli smo da sačuvamo i prenesemo obavezujuću nit našeg zavičaja, da i u najsevernijoj tački Srbije zvuk gusala pretočimo u našu svakodnevicu, da bude prisutan na manifestacijama i da druga udruženja prepoznaju i prihvate značaj baštinjenja ovog drevnog srpskog instrumenta – ističe Ljubomir Pavlović, predsednik Društva guslara „Hajduk Veljko“, koje broji oko osam aktivnih guslara i dvadesetak aktivista.

Smotra najboljih vojvođanskih guslara u subotu na sceni „Jadran“Pozivam sve ljubitelje ovog instrumenta i poštovaoce naše tradicije da dođu i budu deo ovog festivala. Pevanje pesama uz zvuke gusala je jedan vid prenošenja istorijskih događaja i činjenica, onoga što je pratilo naš narod vekovima unazad. Zahvaljujući strunama gusala to smo uspeli da sačuvamo i da generacije koje dolaze osete to, jer se uz gusle ne prenosi samo tekst i poruke, već i emocija. To je obaveza svakog guslara, da na sebi svojstven način dočara i donese pesmu koju izvodi kako bi ona ostavila utisak na ljude koji je slušaju.

U revijalnom delu programa nastupiće Jana Tankosić iz KUD „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Bačke Topole, KUD „Mladost 1947“ iz Subotice i ŽPG „Sokolice“ Zavičajnog udurženja Banija iz Subotice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 nedelje i 3 dana
Komentara: 12
Pregleda: 2895
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.