Komentara: 1
Pregleda: 1579

Smeju da prosipaju mleko, ne smeju da ga poklanjaju

18.02.2009. u 12:36h
Izvor: Alo.rs
<p>Mlekara &bdquo;Somboled" je u ponedeljak obustavila otkup mleka iz sela zrenjaninske, sečanjske i žiti&scaron;tanske op&scaron;tine, a ima najava da će otkup biti prekinut i u Subotici. Seljaci iz pomenutih op&scaron;tina su ogorčeni.</p>
Smeju da prosipaju mleko, ne smeju da ga poklanjaju

Oni ne žele da prosipaju mleko, ali kažu da će ga poklanjati ministrima ispred Vlade. Iako bi ga rado poklonili i građanima, proizvođači mleka to ne smeju da rade jer bi morali da plate kaznu!

- Ako budemo delili mleko, poklonićemo ga ministrima. Natočićemo ga u flaše pred Vladom Srbije i svaki od ministara moći će da uzme koliko mu treba. Što se tiče građana, njima ne možemo ni da prodamo niti da poklonimo jer su za plasman mleka na tržište, pre svega zbog zdravstvene bezbednosti, ovlašćene samo mlekare - kaže Ljubiša Kudra, jedan od najvećih proizvođača mleka u mestu Vojvoda Stepa.
- Ako ga mi prodajemo, to se tretira i kažnjava kao rad na crno, a uz to bismo platili i kaznu što prodajemo ili besplatno delimo neprerađeno i neispitano mleko. Po Zakonu o prometu životnih namirnica, farmeri ne mogu da prodaju mleko jer nisu za to ovlašćeni. Mleko mora da ima deklaraciju, da je propisno upakovano i uskladišteno. Čak i kad bi nam bilo dozvoljeno da ga puštamo u promet uz prethodnu kontrolu, dara bi bila skuplja nego mera jer bi svaki dan trebalo ispitivati bakteriološku ispravnost i obaviti alergijski test na antibiotike, što bi za nas bio dodatni, neizdrživ trošak. Zato nam preostaje samo da ga bacamo jer još nije donet zakon kojim se to zabranjuje - kaže Ljubiša Kudra.
Dr Đorđe Janku, direktor Specijalističkog veterinarskog instituta u Zrenjaninu, podseća da mleko spada u namirnice životinjskog porekla koje podležu određenoj tehnološkoj i zakonskoj proceduri.

- Mleko se putem otkupnih stanica predaje isključivo registrovanim mlekarama, koje ga termički obrađuju. Sirovo mleko ne sme da se prodaje, a ne bi smelo ni da se baca jer sadrži dosta masti, proteina i bakterija, što, posebno u letnjim danima, predstavlja ekološki problem - kaže Janku.

Izvor: Alo.rs
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 1579
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.