Komentara: 28
Pregleda: 3617

Slobodna zona Subotica ostvarila promet od milijardu evra

16.09.2023. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Slobodna zona Subotica ostvarila promet od milijardu evra

Slobodna zona Subotica je tokom prošle godine ostvarila ukupan promet koji premašuje milijardu evra, a po vrednosti usluga najuspešnija je među slobodnim zonama Srbije. Ali to nisu samo brojke, već i jasan pokazatelj da je Slobodna zona Subotica motor privrednog razvoja našeg grada.

- Rezultati koje smo ostvarili tokom 2022. godine su najbolji do sada. U prošloj godini naša slobodna zona je ostvarila ukupan promet od 1.086.301.769 evra, a ako znamo da ukupan promet  svih 15 slobodnih zona u Srbiji iznosi 6.3 milijarde evra, to govori da učestvuje sa 17,22 odsto u ukupnom prometu svih slobodnih zona koje svoju delatnost obavljaju na području Republike Srbije – obrazlaže Saša Gravorac, direktor Slobodne zone Subotice.

Slobodna zona Subotica ostvarila promet od milijardu evra

Kako se navodi u Izveštaju o poslovanju slobodnih zona u Republici Srbiji, usvojenom od strane Vlade Republike Srbije, Slobodna zona Subotica ostvarila je značajan uticaj na privredu Republike Srbije.  

- Naša slobodna zona je podigla nivo proizvodnje za 38,38 odsto, dok je vrednost izvoza proizvedene robe porasla za 39,70 odsto. Kompanije koje posluju u slobodnoj zoni su poreklom iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, koje najvećim delom robu plasiraju na inostrano tržište – dodaje direktor.

Slobodna zona Subotica ostvarila promet od milijardu evra

Prema rečima direktora Gravorca,  posebno se ponose projektom „Zajedno do uspeha“ putem koga je Slobodna zona „Subotica“ do sada potpisala sporazume o poslovno – tehničkoj saradnji sa 50 subjekata - srednjim školama, viskom školama i fakultetima, javnim preduzećima, drugim slobodnim zonama…

- Kroz ovaj projekat nastojimo ka kreiranju jednog intelektualnog inkubatora u okviru kojeg će se uspostaviti čvrsta saradnja između potpisnika sporazuma u funkciji razmene znanja, iskustava, neposrednoj primeni naučnih dostignuća u praksi, kao i zajedničkog učešća u domaćim i međunarodnim projektima - navodi Gravorac. – U saradnji sa gradom razgrađujemo strategiju za formiranje naučno-tehnološkog parka. U planu je da se podigne i kulturno-edukativni centar sa sportskim terenima, bibliotekom i prostorom za održavanje kurseva i programa neformalnog obrazovanja.

Slobodna zona Subotica ostvarila promet od milijardu evraTakođe,  radi se na izradi projektne dokumentacije za postavljanje solarnih panela na zgradu u vlasništu ovog privrednog društva, kao i na izradi projektne dokumentacije za izgradnju proizvodno – skladišnih kapaciteta površine od 900 kvadrata.

Slobodna zona smeštena je u Privrednoj zoni “Mali Bajmok”, a posluje i na teritoriji Kikinde, te ovu veliku porodicu čini jedanaest kompanija. Odlukom Vlade Srbije odobreno je njeno proširenje na Opštinu Senta a uskoro bi trebala da bude proširena i na susednu Kanjižu, gde već ima zainteresvanih kompanija. U Slobodnoj zoni Subotica zaposleno je između 6.300 i 6.500 radnika, 600 je u Kikindi, što je se značajno uticalo na smanjenje nezaposlenosti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 10 časova
Komentara: 28
Pregleda: 3617
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.