Komentara: 9
Pregleda: 4967

Slab odziv na skrining raka dojke

05.09.2013. u 14:52h
Izvor: RTV City
Zdravstvene službe su zabrinute zbog slabog odziva žena na prvi krug Nacionalnog skrininga raka dojke. U periodu od marta do avgusta na skrining se odazvalo 68% pozvanih žena a svega 50% je uradilo mamografiju. Nadležne službe apeluju da sugrađanke uzmu učešće u narednim krugovima skrininga kako bi se na vreme moglo stati na put raku dojke koji odnosi više od 1600 života godišnje na nivou Srbije.
Slab odziv na skrining raka dojke

Telefonskim pozivanjem, a od jula i poštom, za 6 meseci je  na skrining pozvano 1784 žene a njih 1214 se odazvalo. 897 žena je uradilo mamografiju i kod 21 je ustanovljena sumnja na patološki proces pa su upućene u Sremsku Kamenicu na dodatnu dijagnostiku.

Na skrining su pozivane žene iz najrizičnije grupe, od 50 do 69 godina a od oktobra kreće drugi krug gde će biti pozivane žene rođene 1963. Žene koje se nisu odazvale na poziv u prvom krugu biće pozvane ponovo nakon 6 meseci.

„Nažalost, propada to vreme i bojim se da nam numitno odlazi i bojim se da nećemo moći nadoknaditi. Kada se neke promene napipaju na dojci onda je tu veliki strah kod pacijenta a kod nas neizvesnost  a put do izlečenja je nekada vrlo težak i neizvestan.“ - izjavila je dr Zorica Zrnić, ginekolog Doma zdravlja

Slab odziv na skrining raka dojke

Lekari podsećaju da je mamografija najefikasnija i najjednostavnija metoda kojom se otkrivaju maligna oboljenja a rano otkrivanje nudi mnogo veće šanse za brzo izlečenje i kvalitetniji život. Od raka dojke godišnje umre više od 1600 žena u Srbiji a po smrtnosti je pretekao i rak grlića materice i rak debelog creva.

Lekari Doma zdravlja su zabrinuti što tek svaka druga žena uradi mamografiju jer su svi pregledi besplatni i dobro organizovani tako da pacijent ne gubi vreme. Kada se mamografija uradi, žene treba da dođu na pregled kroz dve godine. U Domu zdravlja podsećaju da žene koje su bile ranije na pregledima treba da ponesu ranije snimke jer su oni značajni za lekare kao i da treba obavezno da se odazovu na pregled ako budu pozvani naknadno.

„Bićemo zadovoljni ako dve trećine žena koje smo pozvali zaista i urade mamografiju, to nam i jeste cilj. Rano otkrivanje spašava život. Bitno je da svaka žena koju pozovemo odvoji jedan minut, napravi snimak zbog svoje sigurnosti.“ - izjavila je prim. mr sc. med Nada Kosić Bibić, koordinator za skrining ZZJZ

Kako je istaknuto, ako se trend slabog odziva nastavi prikupljeni podaci će biti neupotrebljivi. Gradske vlasti nameravaju da u narednom periodu pojačaju medijsku kampanju za Nacionalni skrining jer Opšta bolnica ima sve uslove da se pregledi brzo i kvalitetno obave.

„One žene koje se plaše da će im se otkriti maligna bolest moraju da misle na to da ako se kasno otkrije maligna bolest to je mnogo veći problem za njih i za porodicu, naročito decu.“ - konstatovao je dr Atila Čengeri, član GV zadužen za zdravstvo

Izvor: RTV City
Slab odziv na skrining raka dojke Slab odziv na skrining raka dojke Slab odziv na skrining raka dojke Slab odziv na skrining raka dojke Slab odziv na skrining raka dojke Slab odziv na skrining raka dojke Slab odziv na skrining raka dojke Slab odziv na skrining raka dojke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4967
Povezane teme

mamograf

rak dojke

skrining

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.