Komentara: 7
Pregleda: 6066

Slab odaziv Subotičana na sistematski pregled

09.02.2013. u 00:28h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Osim što nemaju novca za lečenje, Subotičani čini se sve manje veruju lekarima. Kako je saopšteno u gradskom Domu zdravlja, od 6.300 građana koji su pozvani na redovan sistematski pregled u 2012. godini, pozivu se odazvalo manje od jedne trećine, to jest samo 1.773.
Slab odaziv Subotičana na sistematski pregled

Reč je, kako navodi portparolka Doma zdravlja dr Mihaela Budimski, o redovnim sistematskim pregledima, na koji su tokom prošle godine pozvane generacije rođene 1979, 1978, 1962, 1958 i 1957. godine.

A prema rečima nekih od pozvanih građana, razlozi neodazivanju su nedostatak vremena, zaboravljanje na dobijeni poziv, ali i prosto nezainteresovanost, odnosno neshvatljiva nebriga za sopstveno zdravlje. Taj stav možda može da objasni izjava jednog 56-godišnjaka, koji je takođe propustio sistematski pregled, koji kaže da mu je gotovo svejedno kada će se život kakvim živi završiti. Rečje očito o visokom nivou apatičnosti i depresije, kojem podleže veliki broj i zdravih i bolesnih građana. O depresiji od graha i kupusa, kako se to pevalo u vreme kada je depresija bila incident a ne pravilo, u onoj, tako temeljno uništenoj državi.

- Taj podatak da se ignoriše poziv za proveru sopstvenog zdravlja svakako je zabrinjavajući, i on u velikoj meri govori o jednoj epidemiji neodgovornosti za sopstveni život. Naravno, tu se ne radi o mentalno nezrelim građanima, većo psihičkom stanju u kojem su se našli usled socijalnih problema, a pred kojima su većduže vreme nemoćni. Otuda i stav da su medicinske kontrole nevažne, jer one ništa neće promeniti, ili da će pak promeniti sve nagore ukoliko se otkrije neko obolenje koje građanin neće imati mogućnosti da leči. To je svakako alarmantni pokazatelj da nam je društvo u jednom vrlo teškom stanju - kaže psiholog Marija Stantić.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 6066
Povezane teme

dispanzer

sistematski pregled

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.