Komentara: 0
Pregleda: 1345

Skuplje gorivo?

22.01.2009. u 07:52h
<p>Nove cene goriva na pumpama u Srbiji treba očekivati od subote, a derivati nafte će poskupeti za &scaron;est do sedam dinara ukoliko do tada ne dođe do povećanja akciza. Tako će benzin umesto sada&scaron;njih 72,10 dinara ko&scaron;tati 78,10, a dizel D2 će umesto 54,60 ko&scaron;tati 61 dinar po litru, i to bez povećanja akcize.</p>
Skuplje gorivo?

Stručnjaci kažu da je od prošlog petka dolar, kao drugi parametar u određivanju cena, dodatno ojačao, pa će derivati biti i skuplji od već najavljenih pet dinara po litru. Trgovci naftnim derivatima kažu da su se stekli uslovi da zbog kursa dolara i cene nafte na Londonskoj berzi gorivo kod nas poskupi za oko 29 odsto na proizvođačku cenu, što bi bilo poskupljenje od oko šest-sedam dinara na maloprodajnu cenu. Akcize na benzin trebalo bi da budu uvećane sa 35,9 na 42 dinara, a na dizel goriva sa 19,1 na 25 dinara, pa bi naftni derivati kod nas mogli dodatno da poskupe, benzin za čitavih 11 dinara, a dizel za čak 13 dinara.

Ministarstvo energetike će predlog novih cena dostaviti na saglasnost ministarstvima trgovine i finansija, a gorivo će poskupeti posle objavljivanja cenovnika u „Službenom glasniku”, što se očekuje u noći između petka i subote.

Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1345
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.