Komentara: 0
Pregleda: 1679

Skupa legalizacija

14.09.2010. u 18:44h
Izvor: RTV Yueco
<p>Procenjuje se da u Srbiji ima između 800 hiljada i milion objekata izgrađenih bez građevinske dozvole. U trećem poku&scaron;aju da se svi objekti legalizuju, za sada je prodato vi&scaron;e od 700 hiljada zahteva.</p>
Skupa legalizacija

U Subotici je od 2003. godine legalizovano oko 6 hiljada objekata, što znači da je ostalo još negde oko 10 hiljada nelegalno podigutnih objekata. Najveći problem oko procesa legalizacije ljudima predstavljaju finansije. Ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić poziva gradove i opštine da smanje cenu legalizacije.

Zvonko Horvatski kaže da on nema problema sa nelegalizovanim objektom, kao i da bi svi građani, koji žive u nelegalizovanim kućama, trebalo da ih legalizuju. Jedan od razloga, prema njegovim rečima, jeste što tako nalaže propis, a drugi zasto što ne treba da se pravi razlika među građana. Ako jedni moraju da plaćaju sve dažbine koje država nalaže, zašto bi drugi bili toga pošteđeni.

Smanjenje cena legalizacije objekta je, prema rečima ljudi iz građevinske službe, kompleksan problem, jer na cenu ne utiče jedna služba, nego više raznih faktora. U nekim segmentima se može tražiti smanjenje cena, dok se u drugim, onim privatnim ne može uticati na cenu radova. Vlasnik nelegalnog objekta mora da angažuje privatnog geometra kao i privatnog projektanta na čiju cenu oni ne mogu da utiču. Ono gde grad može da smanji cene jeste u domenu troškova komunalnih uređenja.

Od dobijanja obaveštenja za legalizaciju, vlasnik objekta ima 60 dana da završi sa kompletnom dokumentacijom koja treba da bude predata u službu za građevinu, ali problem nastaje kada se prikupljanje kompletne dokumentacij oduži na duži vremenski period, što se često dešava.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1679
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.