Komentara: 1
Pregleda: 3216

Školska godina počinje u petak, pred đacima i nastavnicima novi izazovi

29.08.2017. u 13:10h
Izvor: Subotičke novine
Informatika i računarstvo, tehničko i tehnologija, fizičko i zdravstveno vaspitanje biće novi predmeti u rasporedu petaka, a izborni predmeti, kao što su čuvari prirode, hor i orkestar ili šah, postaće vannastavne sekcije. Još jedna novina, koja će uskoro obuhvatiti sve škole, jeste uvođenje elektronskog dnevnika.
Školska godina počinje u petak, pred đacima i nastavnicima novi izazovi

Ove godine je u subotičke škole upisano 1202 prvaka, i u svakoj školi je formiran dovoljan broj razreda. Ipak, to je za stotinak dece manje nego lane, a tendencija pada broja prvaka u Subotici iz godine u godinu se ne smanjuje.

Romi povratnici migranti, još nisu upisani u subotičke škole, a do 10. septembra znaće se konačan broj upisane dece Roma migranata, saznaju Subotičke novine od nadležnih.

Budući petaci biće prva generacija osnovaca koja će imati tri nova predmeta. To su informatika i računarstvo, tehničko i tehnologija, i fizičko i zdravstveno vaspitanje. Dosadašnji izborni predmeti, kao što su čuvari prirode, svakodnevni život u prošlosti, hor i orkestar, za njih će biti vannastavne školske sekcije.

Novi nastavni program za peti razred će se primenjivati od septembra. Namera nadležnih je da se programi za šesti, sedmi i osmi razred razvijaju i postepeno uvode iz godine u godinu, tako da će sadašnji četvrtaci, kada stupe u peti razred, učiti po inoviranim programima do kraja osnovnog obrazovanja.

Ovi predmeti se uvode u sve škole u Srbiji, a prema rečima Borislava Staničkova, načelnika školske uprave u Somboru, koja pokriva Severnobački i Zapadnobački okrug, nastavni kadar će steći sve kompetencije. Biće organizovani razni seminari, kako bi nastavnici bili pripremljeni da predaju nove nastavne predmete.

Informatika kao obavezan predmet, uveden je u petom razredu sa jednim časom nedeljno, sa sadržajima oslonjenim na program izbornog predmeta informatika i računarstvo, koji je prošle godine usvojio Nacionalni prosvetni savet.

Predmeti tehničko i informatika, postaće tehnika i tehnologija. Iz bivšeg tehničkog i informatike izbrisan je informatički deo, jer informatika i računarstvo postaju zaseban predmet.

Savremena varijanta fizičkog i zdravstvenog vaspitanja zauzeće dva časa nedeljno u rasporedu. Izabrani sport, sadašnji treći čas fizičkog, prelazi u vannastavne aktivnosti. Na njegovo mesto ulazi informatika, tako da deca neće imati više časova nego do sada.

Iz rasporeda se brišu i crtanje, slikanje, vajanje, zatim šah, hor i orkestar. Iako se ukida lista tih izbornih predmeta, oni nastavljaju da žive kao slobodne aktivnosti. Preporuka je da ih u svakoj školi bude što više, da se za njih deca opredeljuju zato što žele, a ne zato što moraju da odaberu čak i kad im se ponuđen izbor ne dopada. To što se izabrani sport briše iz rasporeda i što će izborni predmeti postati vannastavne sekcije, neće ugroziti fond časova, kao ni platu nastavnika.

Još jedna novina u obrazovnom sistemu je prelazak sa klasičnog školskog dnevnika na elektronski dnevnik. Osnovna funkcija elektronskog dnevnika je da posreduje između nastavnika i učenika, ali i između nastavnika i roditelja.

Digitalizacijom klasičnog školskog dnevnika, koji se obično koristi u školama, dolazi do nekih inovacija koje nisu postojale ranije. Nastavnici više ne moraju da vode evidenciju ocena u posebnim sveskama, ne bi li po tom konačnu ocenu uneli u dnevnik. Sada unose sve ocene direktno u dnevnik, koji računa prosek ocena za svaki predmet, kao i prosek ocena iz svih predmeta zajedno.

U ovu evidenciju uvid imaju nastavnici, razredni starešina, direktor škole i roditelji, pa objektivnost u ocenjivanju ne može biti stvar nečijeg izbora, već je obaveza koje se moraju pridržavati svi nastavnici.

Takođe, program elektronskog dnevnika se može podesiti tako da, čim prosek ocena nekog učenika drastično počne da pada ili padne ispod dozvoljene vrednosti, sistem automatski obaveštava nastavnika i razrednog starešinu, koji potom treba da obavesti učenika i roditelje o postojećem problemu i usredsrede se na njegovo rešavanje.

Za sada, elektronski dnevnik je uveden u 200 škola u Srbiji. U Subotici su dve Osnovne škole počele da koriste ovaj vid evidencije, a tendencija je da polako sve škole budu obuhvaćene i da se u svim školama počne koristiti elektronski dnevnik.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3216
Povezane teme

subotica obrazovanje

osnovne škole subotica

školska godina

osnovno obrazovanje

novine u školstvu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.