Komentara: 11
Pregleda: 5691
Foto

Škole u Subotici obeležile Savindan

27.01.2021. u 13:12h
Izvor: Subotica.com
Skromno, primereno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, ali svečano i uzvišeno, obrazovne ustanove u našem gradu obeležile su školsku slavu Svetog Savu.
Škole u Subotici obeležile Savindan

Praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu i utemeljivaču srpske škole i crkve u OŠ „Sveti Sava“  proslavlja se kao Dan škole. Kao što običaji nalažu, uz molitvu i tropar Svetom Savi, osvećen je slavski kolač, koji je potom predat kumu škole, Nikoli Miloševiću.

- Školsku slavu i Dan škole organizovali smo u specifičnim uslovima, drugačije nego prethotnih godina. Kratak program koji smo pripremili biće emitovan na našoj fejsbuk stranici a najsvečaniji deo, dodela diploma i pohvalnica najboljim đacima ove godine će izostati na samoj priredbi. Narednih dana, posetiću svako odeljenje i đacima uručiti diplome – kaže direktor škole Novica Pavlović. – Jako je važno i u ovakvim okolnostima održati kontinuitet. Često kažemo da držimo fizičku a negujemo socijalnu distancu, jer komunikacija mora da postoji i zahvaljujem se nastavnicima koji su dali  sve od sebe da škola i u ovim uslovima funkcioniše maksimalno. Misao Svetog Save se nastavlja u školi, a misija svih nas je da obezbedimo što bolje uslove za rad i obrazovanje naše dece.

Škole u Subotici obeležile Savindan

Direktor škole sa kumom slave Nikolom Miloševićem (u sredini)

Svečanost u OŠ „Sveti Sava“ uveličao je gradonačelnik Stevan Bakić, koji je poručio da će Grad Subotica nastaviti ulaganje u obrazovanje, od najmanje seoske do najveće gradske škole i da će u saradnji sa višim nivoima vlasti važne podržati projekte.

- Savindan, kao jedan od najstarijih državnih praznika u našoj zemlji, porenuo je davne 1840. godine Atanasije  Nikolić, čovek koji je odrastao i školovao se u našoj bačkoj ravnici  da bi posle postao savetnik Miloša Velikog i dao veliki doprinos razvoju Kneževine Srbije. Na idealima svetosavlja  stasao je i velikan rodom iz Aleksandrova dr Jovan Paču, jedan od privih obrazovanih pijanista ali i lekar i posvećeni borac za očuvanje identitea srpskog naroda – podsetio je gradonačelnik Bakić. – Otkrivanjem veličanstvenog spomenika u Beogradu danas cela Srbija vraća dug velikom županu Stefanu Nemanji, ocu Svetog Save. Danas svi nivoi državne vlasti ulažu kako u kulturu, tako i u sećanje na prošlost, tako i u sve ono što će obezbediti bolju budućnost. Tako je u protekle četiri godine uloženo 500 miliona dinara u subotičke škole, od toga je Grad Subotica u OŠ „Sveti Sava“ uložio devet miliona dinara u  centralni objekat i više od 4.6 miliona u odeljenje na Bikovu, a  Pokrajinska vlada je pomogla sve projekte sa 9.7 miliona dinara. Zahvaljući tome je obnovljena fiskulturna sala, školski  objekat je dobio nove prozore, renovirana je kantina a učenici se bave sportom na novom terenu za mali fudbal, rukomet i košarku.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje školske slave i Dana škole Obeležavanje školske slave i Dana škole Obeležavanje školske slave i Dana škole Obeležavanje školske slave i Dana škole Obeležavanje školske slave i Dana škole Obeležavanje školske slave i Dana škole Obeležavanje školske slave i Dana škole Obeležavanje školske slave i Dana škole
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 5691
Povezane teme

školska slava

OŠ Sveti Sava

stevan bakić

školska slava sveti sava

novica pavlović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.