Komentara: 5
Pregleda: 5867
Foto

Škole treba da prate potrebe privrede

08.02.2017. u 13:37h > 16:29
Izvor: Subotica.com
Škole treba da prate potrebe privrede

U Regionalnoj privrednoj komori danas je održan sastanak predstavnika škola, školske uprave, lokalnih samouprava, Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva prosvete i privrednih društava, kako bi svi zajedno napravili što bolji predlog Plana upisa u srednje škole za školsku 2017/18. godinu za Suboticu i Bačku Topolu.

Za razliku od prethodnih godina, u izradu plana biće uključeni i privrednici koji će izneti svoje želje i očekivanja, kao i da li i u kolikoj meri žele da ućestvuju u sistemu dualnog obrazovanja.

- Dobra vest je da imamo sve veći broj privrednika koji žele da se uključe u dualno obrazovanje i sarađuju sa obrazovnim ustanovama. Zbog toga će Pismo o namerama privrednika biti sastavni deo predloga plana upisa u narednu školsku godinu – kaže Janoš Bagi, sekretar za obrazovanje u RPK.

Škole treba da prate potrebe privrede

Po rečima Borislava Staničkova, predstavnika Školske uprave Sombor, plan upisa u novu školsku godinu pratiće i novi set zakona, počev od onog koji se tiče osnovnog obrazovanja, pa do Zakona o dualnom obrazovanju, koji uskoro ulazi u javnu raspravu.

- Teškoću nam predstavlja sve manji broj učenika a konkurs treba da bude racionalan, odnosno da broj mesta u srednjim školama ne prelazi mnogo broj učenika koji završavaju osmi razred. Prethodnih godina smo imali situaciju da se ponudi mnogo više mesta nego što ima đaka i u takvim uslovima učenici su se opredeljivali za odeljenja koja i nisu potrebna privredi ili smo dobijali mala odeljenja koja one mogu da se formiraju – objašnjava Staničkov. - Ne smemo da zaboravimo da se nastava odvija na pet jezika i moramo da nacionalnim manjinama ponudimo širi izbor smerova.

Prošle školske godine Politehnička škola otvorila je odeljenje za operatere za izradu nameštaja, koje će upisati i ove godine. Na inicijativu IT klastera, radi se i na otvaranju smera tehničar internet oblikovanja. Želja škole je i da otvori profil rukovalac građevinskom mehanizacijom, ali je za to potrebno da se nabave skupi simulatori građevinskih mašina.

- Naša iskustva su pozitivna, ali, naravno, očekujemo krovni zakon koji će regulisati odnose u dualnom obrazovanju. Nadam se da ćemo otvarati i nove profile, jer je saradnja srednih stručnih škola i privrede od neprocenjivog značaja za sve – istie Iso Planić, predsednik Aktiva direktora. - Treba da uredimo sistemske odnose koji će omogućiti da se obrazovni profili učine fleksibilnijim i prilagodljivijim potrebama privrede. Plan upisa treba da odgovori željama učenika i roditelja, privrede i mogućnostima obrazovnog sistema, a poslednjih godina čini mi se da je on najviše odgovarao željama roditelja, a da su potrebe privrede zanemarene.

Škole treba da prate potrebe privrede

Izvor: Subotica.com
Sastanak povodom utvrđivanja plana upisa u srednje škole za narednu školsku godinu Sastanak povodom utvrđivanja plana upisa u srednje škole za narednu školsku godinu Sastanak povodom utvrđivanja plana upisa u srednje škole za narednu školsku godinu Sastanak povodom utvrđivanja plana upisa u srednje škole za narednu školsku godinu Sastanak povodom utvrđivanja plana upisa u srednje škole za narednu školsku godinu Sastanak povodom utvrđivanja plana upisa u srednje škole za narednu školsku godinu Sastanak povodom utvrđivanja plana upisa u srednje škole za narednu školsku godinu Sastanak povodom utvrđivanja plana upisa u srednje škole za narednu školsku godinu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 5867
Povezane teme

upis u srednje škole

privredna komora srbije

obrazovni sistem

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.