• Pregleda: 5324

Škole treba da prate potrebe privrede

Škole treba da prate potrebe privrede

U Regionalnoj privrednoj komori danas je održan sastanak predstavnika škola, školske uprave, lokalnih samouprava, Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva prosvete i privrednih društava, kako bi svi zajedno napravili što bolji predlog Plana upisa u srednje škole za školsku 2017/18. godinu za Suboticu i Bačku Topolu.

Za razliku od prethodnih godina, u izradu plana biće uključeni i privrednici koji će izneti svoje želje i očekivanja, kao i da li i u kolikoj meri žele da ućestvuju u sistemu dualnog obrazovanja.

- Dobra vest je da imamo sve veći broj privrednika koji žele da se uključe u dualno obrazovanje i sarađuju sa obrazovnim ustanovama. Zbog toga će Pismo o namerama privrednika biti sastavni deo predloga plana upisa u narednu školsku godinu – kaže Janoš Bagi, sekretar za obrazovanje u RPK.

Po rečima Borislava Staničkova, predstavnika Školske uprave Sombor, plan upisa u novu školsku godinu pratiće i novi set zakona, počev od onog koji se tiče osnovnog obrazovanja, pa do Zakona o dualnom obrazovanju, koji uskoro ulazi u javnu raspravu.

- Teškoću nam predstavlja sve manji broj učenika a konkurs treba da bude racionalan, odnosno da broj mesta u srednjim školama ne prelazi mnogo broj učenika koji završavaju osmi razred. Prethodnih godina smo imali situaciju da se ponudi mnogo više mesta nego što ima đaka i u takvim uslovima učenici su se opredeljivali za odeljenja koja i nisu potrebna privredi ili smo dobijali mala odeljenja koja one mogu da se formiraju – objašnjava Staničkov. - Ne smemo da zaboravimo da se nastava odvija na pet jezika i moramo da nacionalnim manjinama ponudimo širi izbor smerova.

Prošle školske godine Politehnička škola otvorila je odeljenje za operatere za izradu nameštaja, koje će upisati i ove godine. Na inicijativu IT klastera, radi se i na otvaranju smera tehničar internet oblikovanja. Želja škole je i da otvori profil rukovalac građevinskom mehanizacijom, ali je za to potrebno da se nabave skupi simulatori građevinskih mašina.

- Naša iskustva su pozitivna, ali, naravno, očekujemo krovni zakon koji će regulisati odnose u dualnom obrazovanju. Nadam se da ćemo otvarati i nove profile, jer je saradnja srednih stručnih škola i privrede od neprocenjivog značaja za sve – istie Iso Planić, predsednik Aktiva direktora. - Treba da uredimo sistemske odnose koji će omogućiti da se obrazovni profili učine fleksibilnijim i prilagodljivijim potrebama privrede. Plan upisa treba da odgovori željama učenika i roditelja, privrede i mogućnostima obrazovnog sistema, a poslednjih godina čini mi se da je on najviše odgovarao željama roditelja, a da su potrebe privrede zanemarene.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Farkaš Krumpirko Odgovori
Privredi trebaju neobrazovani da rade za sitne pare danju-noću, znači škole možete zatvoriti, ionako su pretvorene u sprdnju.
Ehhhh Odgovori
Škole trebaju da nam uče decu. Zato smo ih i otvarali, ne zbog stranih investitora
robi Odgovori
Skola ne treba da ima nikakve veze sa privredom. Skola treba da daje mnogo vise od racionalnog znanja radi zadovoljavanja ekonomskih potreba. Iako je ova funkcija inferiorna u odnosu na neke sustinske, danasnji skolski sistem u srbiji ( i sire) na zalost ne zadovoljava ni ovu.
B Odgovori
Mogu skole da prate potrebe privrede koliko hoce, vecina majstora ce da pali napolje cim stekne kakvo takvo iskustvo. U celoj Srbiji ima par firmi sto rade vitraze, u Su je umetnost naci varioca kovaca i metalo strugara, stolara keramicara gipsara i sl. ima toliko malo da su bukirani mesecima unapred i biraju sta zele da rade. Firmi za tapaciranje namestaja ima dve ili tri i ceka se takodje mesecima na red. Pogledajte na gradilistima prosek godina kraniste bageriste i ostalih radnika sto upravljaju teskom masinerijom, sve su uglavnom stariji jer mladi bagerista ode za De i radi za 4-5x vecu platu u boljim uslovima i sa manje radnih sati. O inzinjerima ne vredi ni pricati... Dokle god se nesto kod nas ne promeni u odnosu plata/troskovi zivota dotle dzabe filozofija.
roditelj Odgovori
Škole treba prvo i najbitnije da isključe nestručne partiske direktore iz svoji redova, zatim da naprave selekciju nastavnika učitelja profesora... da otpuste nestručni kadar.
Obavezno treba deci uvesti više sporta i fizičke aktivnosti, zdrava, deca zdravi ljudi.
Kada je zdrava nacija onda će imati ko i da radi i da stvara, od priča pametovanja nema rezultata, ovi što sad pričaju i pametuju su sami krivi za ovakvu situaciju, sklanjajte ove matorce iz PK dosta su naz unazadili, mlade obrazovane treba uključit dosta ovi dinosaurusa.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.