Komentara: 8
Pregleda: 6274

Sinagoga otvorena za javnost do 20. juna

12.06.2018. u 15:46h
Izvor: Subotica.com
Nakon svečanog otvaranja rekonstruisane Sinagoge, unošenja svete knjige Tore, te uspešne Noći muzeja, Fondacija "Subotička Sinagoga" odlučila je da od 10. do 20. juna otvori vrata ovog velelepnog secesijskog bisera za sve građane i turiste. Posete Sinagogi organizovane su svakog dana, izuzev u petak, u vremenskom periodu od 10 do 18 časova.
Sinagoga otvorena za javnost do 20. juna

Od kako je rekonstruisana, subotička Sinagoga zaista je postala stecište svih važnih kulturnih i turističkih događaja u našem gradu. U okviru protekle manifestacije Noći muzeja, procenjuje se da ju je posetilo između osam i deset hiljada građana, a da interesovanje i dalje ne jenjava, potvrđuju iz Jevrejske opštine Subotica, dodajući da je za prva dva dana otvorenih vrata Sinagogu posetilo oko 900 ljudi.

- Prvog dana je bila velika zainteresovanost, oko 600 posetilaca, a osim Subotičana i građana iz okolnih mesta, imali smo grupe iz Poljske, Hrvatske i Slovenije. Drugog dana je bilo nešto manje, odnosno oko 300 posetilaca, dok nam je za danas najavljena poseta nekoliko škola, te se očekuje da će kroz Sinagogu proći blizu 1.000 posetilaca - kažu iz Jevrejske opštine Subotica.

Sinagoga otvorena za javnost do 20. juna

Sve do 20. juna, zainteresovani građani i turisti imaju priliku da potpuno besplatno posete Sinagogu, u periodu od 10 do 18 časova, izuzev u petak, 15. juna, kada će biti upriličena Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja.

- Poželjno je da se grupe najave, ali i ako se ne najave, spremno ćemo ih dočekati. Posetioci mogu da uđu, obiđu i fotografišu Sinagogu, a na raspolaganju imamo i vodiče koji će na srpskom, mađarskom ili engleskom jeziku ispričati prisutnima nešto o istorijskom kontekstu i periodu kada je Sinagoga izgrađena, o rekonstrukciji, službi i judeizmu. Ukoliko imaju bilo kakvih pitanja, tu smo da im odgovorimo, objasnimo i pokažemo - poručili su iz Jevrejske opštine Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 6274
Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

otvorena vrata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.