Komentara: 3
Pregleda: 4041
Foto

Šetnja "Tanjinom stazom hrabrosti" - podrška osobama koje se bore sa karcinomom dojke

18.10.2023. u 09:15h > 19.10.2023. u 12:42h
Izvor: Subotica.com
Udruženje „Jedna uz drugu“, koje okuplja naše sugrađanke koje se bore sa karcinomom dojke, u petak u 16.30 na Trgu slobode organizuje Memorijalnu šetnju „Tanjinom stazom hrabrosti“.
Šetnja "Tanjinom stazom hrabrosti" - podrška osobama koje se bore sa karcinomom dojke

Šetnja je deo aktivnosti povodom Oktobra – meseca borbe protiv karcinoma dojke, a u znak sećanja na Tatjanu Antić, jednu od hrabrih žena koja je inicirala osnivanje udruženja „Jedna uz drugu“, ali je, nažalost, nedavno izgubila bitku sa ovm opakom bolešću.

 - Oktobar je mesec borbe protiv karcinoma dojke, čiji je cilj skretanje pažnje na preventivu i problematiku vezanu za ovu bolest a to je sve veći broj i sve mlađi uzrast obolelih žena, ali potreba buđenja svesti i odgovronosti svake žene za svoje zdravlje. Time želimo da postignemo da se žene što ranije javljaju, da se karcinom što ranije otkrije jer je onda izlečiv – ističe Milica Pečerić, predsednica udruženja „Jedna uz drugu“.

Šetnja "Tanjinom stazom hrabrosti" - podrška osobama koje se bore sa karcinomom dojke

 - Naše udruženje je nastalo na inicijativu prvenstveno Tatjane Antić 2020. godine kada smo se spontano okupile da podržimo „Trku za lek“ i na taj način skrenemo pažnju problem karcinoma dojke. Tako je počelo da se stvara udruženje, ona je napravila Fejsbuk stranicu na kojoj je sada dve hiljade žena, u želji da jedna drugoj budemo podrška oformila je viber grupu a onda smo i ozvaničili postojanje našeg udruženja. Akcenat naših aktivnosti je na preventivi, koja počinje u najranijem uzrastu, već u srednjoj školi, da pomognemo ženama koje se leče, da u nama vide primer da nije sve izgubljeno i izvuku snagu da se bore, a onima koji su tu borbu prošle da olakšamo. Nažalost, naša Tanja Antić nas je napustila, ali njen duh je sa nama, ona je naša zvezda vodilja i mi sledimo njen put.

Šetnja "Tanjinom stazom hrabrosti" - podrška osobama koje se bore sa karcinomom dojke

Prva adresa na koju se javljaju žene obolele od karcinoma dojke su medicinski radnici subotičke Opšte bolnice, koje podržavaju rad udruženja „Jedna uz drugu“.

 - - Godišnje se u svetu kod 9.2 miliona žena dijagnostikuje zloćudni tumori, a 15 odsto njih su žena mlađe od 45 godina. Najveći broj je karcinom dojke, ostali su i tumori štitne žlezde, ginekološki i tumori digestivnog trakta i hematološki maligniteti. U Srbiji godišnje između 4500 i 4600 pacijentkinja dobije dijagnozu karcinom dojke, što govori da svaka osma žena može da dobije karcinom dojke, tokom svog života.Naše pacijentkinje su obično starije od 60 godina, ali dva odsto njih je mlađe od 35 godina, pet odsto mlađe od 40 godina, čije lečenje je teško i traumatično i za njih, za njihove porodice i za nas. U Srbiji 1.300 žena godišnje izgubi bitku sa karcinomom dojke – predočava dr Teodora Bagi, onkolog Opšte bolnice. - Sve ovo govori da zdravstvena prosvećenost žena nije na zavidnom nivou, skrining programi se ne sprovode redovno i jako je mali broj odazvanih i kada se organizuje. Da bi skrining imao smisla mora da se odazove 75 odsto žena, a taj broj je kod nas najčešće mnogo, mnogo manji. Na skiningu se otkrivaju prvi stadijum bolesti, koji može da se izleči u 87-100 odsto bolesti. Što je stadijum veći, lečenje je teže. Zato moramo da damo sve od sebe da što više žena dođe na skrining.

Šetnja "Tanjinom stazom hrabrosti" - podrška osobama koje se bore sa karcinomom dojke

Izvor: Subotica.com
Najava memorijalne šetnje "Tanjinom stazom hrabrosti" Najava memorijalne šetnje "Tanjinom stazom hrabrosti" Najava memorijalne šetnje "Tanjinom stazom hrabrosti" Najava memorijalne šetnje "Tanjinom stazom hrabrosti" Najava memorijalne šetnje "Tanjinom stazom hrabrosti" Najava memorijalne šetnje "Tanjinom stazom hrabrosti" Najava memorijalne šetnje "Tanjinom stazom hrabrosti" Najava memorijalne šetnje "Tanjinom stazom hrabrosti"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 meseci i 1 nedelju
Komentara: 3
Pregleda: 4041
Povezane teme

tanja antić

udruženje jedna uz drugu

milica pećerić

dr teodora bagi

tanjinom stazom hrabrosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.