Komentara: 2
Pregleda: 3633

Šetnja stazama sececije - Nasmeši se Subotici

19.09.2011. u 19:08h
Izvor: RTV Yueco
Šetnja stazama sececije - Nasmeši se Subotici

Subotičani su sinoć imali priliku da po drugi put prošetaju stazama secesije i saznaju neke nove i zanimljive priče o gradu. Povod je bio obeležavanje Dana kulturne baštine u organizaciji nevladine organizacije AŠC korporacija pod nazivom „Nasmeši se Subotici”. Prisutni su imali priliku da tokom dvočasovne šetnje obiđu 17 odabranih subotičkih arhitektonskih objekata, uz učešće kostimiranih glumaca, uličnih svirača.

Više od stotinu Subotičana je učestvovalo u manifestaciji “Nasmeši se Subotici”. Gradska kuća, sinagoga, palata Rajhl i desetine drugih atraktivnih objekata svrstali su Suboticu među najznačajnije secesijske gradove u Evropi. Zaiteresovani sugrađani su imali priliku da se upoznaju sa najznačajnijim primeri secesije.

Cilj projekta je očuvanje autentičnosti tradicije i promovisanje kulturnog bogatstva, kao i skretanje pažnje lokalne zajednice na brigu o izvornom ambijentu stare arhitekture. Nastavak projekta bi bio da se priča ne završi samo šetnjom kroz secesiju, nego da se građani upoznaju i sa značajnim objektima koji pripadaju drugim stilovima.

Manifestacija “Nasmeši se Subotici” ima za cilj da se upoznamo sa graditeljskim objektima koji su nam ostavili preci, ali i da se sagledaju graditeljski problemi u centru grada. Civilni sektor se udružuje oko ove problematike i spreman je da zajedno sa lokalnom samoupravom pronađe najbolje rešenje, kažu organizatori.

Ideja o upoznavanju građana sa arhitektonskom istorijom grada je deo priče koja je nastala krajem maja kada je održan seminar “Zaštita kulturnog nasleđa u okvirima urbanističkog razvoja”. Tada je doneta Subotička deklaracija koja podrazumeva edukaciju građana i dece o istorijskom nasleđu grada.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3633
Povezane teme

vlatko jovićević

viktorija aladžić

nasmeši se subotici

kooperativa AŠC

šetnja suboticom

ašc korporacija

šetnja stazama secesije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.