Komentara: 0
Pregleda: 1248

Sertifikati za šest opština

09.06.2010. u 18:04h
Izvor: S media
<p>Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić ocenio je danas da bez investicija, otvaranja novih radnih mesta, promene privredne strukture Srbije ni srpska ekonomija nema dugoročno održiv privredni razvoj.<br />Dinkić je, u Domu Narodne skup&scaron;tine, gde su, u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dodeljeni sertifikati op&scaron;tinama i gradovima sa povoljnim poslovnim okruženjem, rekao da bez jakih op&scaron;tina i gradova ni država sama ne može biti jaka.</p>
Sertifikati za šest opština

Sertifikati su dodeljeni Bujanovcu, Vranju, Leskovcu, Pirotu i Subotici.

"Zato je jako važno da istaknemo one koji su se sopstvenim primerom, odnosom prema domaćim i stranim investitorima, izdvojili u odnosu na druge kako bi bili primer za sve ostale koji sada nisu sertifikovani", rekao je Dinkić.

Dinkić je istakao da privlačenju investicija ne doprinosi samo centralna država i naveo da je republička Vlada važna jer nudi globalnu makroekonomsku i političku stabilnost, finansijske podsticaje, ali za investitore nisu najvažniji finansijski podsticaji.

Njima je važno, kako je rekao Dinkić, da u gradu ili u opštini u kojoj žele da posluju, lokalna samouprava nije birokratizovana, da brzo izdaje građevinske dozvole, brzo priključuje fabrike na komunalne priključke.

Dinkić je rekao da se svi dobitnici sertifikata nalaze na Koridoru 10, i istakao da je, osim dobre opštinske uprave saobraćajna povezanost sa evropskim destinacijama ključ za privlačenje stranih investicija i da zato Vlada treba da izgradi autoputeve i u drugim pravcima.

I najsiromašnije opštine, ukoliko se lokalna vlast i administracija potrude, mogu da budu privlačne za ulaganje, rekao je on.

Poruka je svima da treba ući u takmičenje, u takmičenje radi zadovoljstva i dobrobiti građana koji žive u tim opštinama, rekao je Dinkić.

U budućnosti će lokalni ekonomski razvoj više zavisiti od opština i gradova, nego od centralne vlade. U tome će im pomoći proces decentralizacije u koji smo nepovratno krenuli i koji će sada biti ubrzan", rekao je Dinkić.

Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik rekla je da u poslednjih nekoliko godina USAID pomaže NALEDU u realizaciji projekata, kao i da će SAD i ubuduće biti partner lokalnim
samoupravama u stvaranju bolje budućnosti za građane Srbije.

Ona je rekla da su opštine naučile da posmatraju stvari iz ugla investitora i istakla da bi one trebalo da pruže pravovremeno neophodne informacije eventualnim investitorima.

Šef sektora za evropske integracije Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Alberto Kamarata rekao je da se evropske integracije ne odvijaju u Briselu, već na lokalnom nivou, i istakao da su lokalne vlasti za svoje građane lice EU.

On je rekao i da će lokalne vlasti sprovoditi propise EU usaglašene sa lokalnim zakonodavstvom, i istakao da su gradovi i opštine ambasadori EU pred svojim građanima.

Kamarata je rekao da je u poslednjih nekoliko godina EU dala oko 200 miliona evra kao podršku lokalnim samoupravama i istakao da je unapređenje lokalne samouprave važno za
evropske integracije.

"Želimo da prosperitet bude ravnomerno raspoređen", rekao je Kamarata.

Program koji je sproveo NALED podrazumeva ocenjivanje kvaliteta usluga koje opštine pružaju privrednicima kroz efikasno, odgovorno i transparentno upravljanje na lokalnom nivou uz najpovoljnije uslove za investiranje i poslovanje.

Sve opštine koje prođu proces sertifikacije moraju da zadovolje 12 strogih kriterijuma na osnovu kojih evaluacioni tim NALED ustanovljava da li je određena opština stekla uslov za dobijanje sertifikata.

Izvor: S media
Postavljeno pre 13 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1248
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.