Komentara: 0
Pregleda: 700
Foto

Seminar u RPK o ključnim izazovima privrede na putu zelene transformacije

14.11.2023. u 08:54h
Izvor: Subotica.com
U Regionalnoj privrednoj komori danas je održan jednodnevni seminar o izazovima sa kojima se naša privreda susreće na putu zelene transformacije, koja je izuzetno kompleksan i zahtevan proces. Cilj je da kroz direktni razgovor privrednici prođu edukaciju i obuku, kako bi im sam proces transformacije bio razumljiviji i jednostavniji.
Seminar u RPK o ključnim izazovima privrede na putu zelene transformacije

Regionalna privredna komora u Subotici prva je od 12 privrednih komora u kojima će Privredna komora Srbije održati predavanje sa ciljem da pokrenu prilike za zeleni rast i da da podsticaj unapređenju konkurentnosti domaće privrede. 

 - Zelena transformacija obuhvata više važnih segmenata, kao što su promena zakonskih regulativa, kako kod nas tako i EU, promena poslovnih ambijenata, promena standarda poslovanja i izveštavanja, finansijsko i nefinansijsko izveštavanje, pa sve do uredbe CBAM (uredba o prekograničnoj kontroli ugljenika), koju je EU usvojila u maju ove godine, a koja se odnosi na kompanije iz oblasti industrije - aluminijuma, čelika, veštačkih đubrinva, gvožđa, cementa, električne energije, hidrogena. Već u januaru 2024. godine kompanije iz metalske industrije moraće da spreme izveštaj o svojim direktnim i indirektnim emisijama. Neće se u prvom periodu, do 2026. plaćati, ali će kompanije morati da izveštavaju - ističe Radman Šelmić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije za zelenu i cirkularnu ekonomiju. 

Seminar u RPK o ključnim izazovima privrede na putu zelene transformacijeKada je u pitanju spremnost naše privrede na ovako veliki i značajan korak, situacija je različita od kompanije do kompanije. 

 - Mislim da veliki broj kompanija koje će morati da izveštavaju još uvek nisu svesne toga. Zato je važno da se ovakve radionice održavaju, da se podiže nivo svesti, da ukažemo koliko je to kompleksno i koliko različitih segmenata - pravnih, ekonomskih, tehničkih, operativinih, obuhvata. Imamo različitih primera, velikih kompanija koje su vrlo napredne, pogotovo izvoznici, jer su shvatili da moraju da očuvaju konkurantnost suštinskim promenama, adaptacijama, prelaskom na cirkularni model poslovanja, što znači mnoštvo stvari - drugačiji tretman industrijskog otpada, drugačiji proces, drugačiji odnos prema energetskoj efikasnosti. Zatim su tu male kompanije koje posvećuju pažnju održivosti, koje vode računa o tome odakle uzimaju sirovine i šta rade sa industrijskim otpadom, koje već uveliko postavljaju solarne panele kako bi koristili obnovljive izvore energije, što će se pozitivno odraziti u njihovim karbonskim bilansima - objašnjava Šelmić.

Izvor: Subotica.com
Seminar "Ključni izazovi za privredu na putu zelene transformacije" Seminar "Ključni izazovi za privredu na putu zelene transformacije" Seminar "Ključni izazovi za privredu na putu zelene transformacije" Seminar "Ključni izazovi za privredu na putu zelene transformacije" Seminar "Ključni izazovi za privredu na putu zelene transformacije" Seminar "Ključni izazovi za privredu na putu zelene transformacije" Seminar "Ključni izazovi za privredu na putu zelene transformacije" Seminar "Ključni izazovi za privredu na putu zelene transformacije"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 meseci i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 700
Povezane teme

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.