Komentara: 1
Pregleda: 3017

Seminar o vodama na Paliću

04.11.2011. u 16:34h
Izvor: RTV Yueco
Seminar o vodama na Paliću

Na Paliću je održan dvodnevni seminar na temu nove Uredbe o graničnim vrednostima emisije zagadjenih materija u vodu i rokovima njihovog dostizanja. Stručnjaci su predstavili svetska i naša iskustva u primeni normativa zaštite voda, kao i najbolje dostupne tehnike za dostizanje i kontrolu graničnih vrednosti za industrijske, komunalne i otpadne vode sa deponija i postrojenja za biološki tretman otpada.

Održivi razvoj vodnih resursa predstavlja osnovu za uspešno upravljanje vodama. Voda je osetljiv i ograničen resurs sa važnim ekosistemskim funkcijama pa stoga održivi razvoj vodnih resursa zahteva ukjučivanje korisnika u upravljanju vodama, uključujući i Vladu, civilni i privatni sektor. Cilj ovog seminara je da podigne svest o tome u svetlu nove Uredbe o graničnim vrednostima emisije zagadjenih materija u vodu i rokovima za njihovo dostizanje.

U Srbiji još niko nije dobio integrisanu dozvolu. Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine (IPPC), kao i nizom uredbi i pravilnika koji prate ovaj zakon, definišu se uslovi za dobijanje integrisane dozvole, kao i uslovi za primenu standarda najbolje dostupne tehnike koje je usvojila Evropska komisija.

Sprovođenje ovih propisa omogućuje integrisan pristup kontroli zagađivanja koji podrazumeva svođenje na minimum potrošnje sirovina i energije, sprečavanje ili smanjenje emisija u vazduh, vodu i zemljište, upravljanje otpadom i uzimanje u obzir prekograničnog konteksta.Organizatori seminara su novosadski Prirodni matematički fakultet i Centar izvrsnosti za hemiju i okolinu i procenu rizika, “Park Palić“ i „Air Travel“, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3017
Povezane teme

palić

Park Palić

seminar o vodama

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.