Komentara: 7
Pregleda: 2482

Sekcija žena Sindikata Subotice: "Kaži ženo šta te muči"

02.12.2021. u 13:04h
Izvor: Subotica.com
"Kaži ženo šta te muči", pitanje je kojim će Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata Subotice započeti svoj aktivniji pristup problemima žena u predstojećoj godini, dogovoreno je na okruglom stolu na temu "Uloga i položaj žena u Sindikatu".
Sekcija žena Sindikata Subotice: "Kaži ženo šta te muči"

Kako je dogovoreno, već početkom naredne godine u subotičkim preduzećima i ustanovama naći će se kutije u koje će žene moći da ubace svoje anonimne pritužbe, kako bi se definisali pravci delovanja subotičke sindikalne Sekcije žena.

Takođe, upoznavanje sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti i mogućnostima koje pruža ženama, biće još jedna tema Sekcije žena, koje će otvoriti i svoju Fejsbuk stranicu radi bolje vidljivosti i lakše dostupnosti.

Okruglom stolu su, pored predstavnica pet sindikalnih grana iz metalske industrije, komunalne delatnosti, zdravstva, prosvete i kulture, prisustvovale i Jadranka Svirčev, predsednica Sekcije žena Vojvodine, Gorana Šećerov, stručna saradnica Sindikata Vojvodine, i domaćin Ištvan Huđi, predsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice, koji su predočili dosadašnja iskustva u zaštiti interesa žena.

- Još od momenta kada se žene nađu na tržištu rada, pa dalje tokom karijere, suočavaju se sa neravnopravnim položajem u svetu rada. Prvo se, u mlađim godinama, to odnosi na teže zapošljavanje i pitanja vezana za status i nameru osnivanja porodice, a kada se žena zaposli, vrlo često susreće se i sa problemima zlostavljanja i diskriminacije. Žene su zastupljenije u zanimanjima koja su manje plaćena, većinom im pripada i briga o deci, starim i bolesnim članovima porodice, kao i svakodnevni rad kod kuće. Vrlo često žene zbog pola, ali i porodičnog statusa, ne mogu da napreduju na poslu, nakon porodiljskog odsustva često gube posao ili se raspoređuju na poslove nižeg ranga i sa manjom zaradom. Taj rodni jaz se sa godinama nastavlja, naročito u kategoriji žena preko 50 godina - predočili su iz Saveza samostalnih sindikata Subotice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 2482
Povezane teme

savez samostalnih sindikata subotice

sekcija žena sindikata subotice

problemi žena

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.