Komentara: 11
Pregleda: 4290

Sećanje na znamenite Jevrejke Subotice čuva brošura dr Margarete Bašaragin

03.12.2020. u 15:10h
Izvor: Subotica.com
Tereza Šreger, dr Lenka Reves, dr Margita Hercl, dr Jolanda Hojman, Jelisaveta Alajn, Ida Sabo, dr Vera Zdravković, Eva Ras, Mira Adanja Polak i Sonja Licht, samo su neke od žena čije životne priče i dostignuća čuva od zaborava nedavno objavljena brošura "Znamenite Jevrejke Subotice" naše sugrađanke dr Margarete Bašaragin, poverenice Udruženja "Ženske studije i istraživanja" iz Novog Sada i profesorke nemačkog jezika.
Sećanje na znamenite Jevrejke Subotice čuva brošura dr Margarete Bašaragin

Malo ko zna da je dr Margita Hercl, lekarka, aktivistkinja ženskog pokreta, antifašistkinja i učesnica Narodnooslobodilačkih borbi (NOB) zapravo rođena u Subotici davne 1900. godine, a ipak je ostavila značajan trag u istoriji našeg grada. Kako nam priča autorka brošure dr Margareta Bašaragin, tokom procesa istraživanja otkrila je da za nju nisu znali čak ni u Jevrejskoj opštini, već da je do dragocenih informacija o ovoj znamenitoj ženi došla pomoću koleginice iz Banja Luke.

- Pre godinu i po dana me je kontaktirala Daša Gajić, koja je pisala o znamenitim ženama Banja Luke, a dr Margita Hercl je tamo poznata kao partizanka koja je nastradala u NOB. Znalo se samo da je rodom iz Subotice i ništa više, te sam u Istorijskom arhivu i svim dostupnim literaturama istraživala o njoj i pronašla čitavu lepezu zanimljivih elemenata - priča dr Bašaragin. - Ona je rođena u Habzburškoj monarhiji i znalo se da se tada u kući Jevreja govorio jidiš. Ovde se školovala na mađarskom jeziku, o čemu svedoče njena svedočanstva, a zatim je otišla na studije medicine u Beč, što znači da je morala da zna i nemački jezik. Potom se vratila u Suboticu, koja je sada pripadala Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, gde je svakodnevni jezik bio srpskohrvatski, dakle i njega je morala da nauči u svakodnevnoj komunikaciji sa ljudima, a u jednom trenutku je dobila preseljenje u Bosnu, gde je živela do kraja života. To je ogromna širina koju jedna osoba mora da ima da bi sve to uspela.

Sećanje na znamenite Jevrejke Subotice čuva brošura dr Margarete BašaraginOvu i još devet životnih priča čuva brošura "Znamenite Jevrejke Subotice", koja je nastala kao rezultat rada na istoimenom projektu koje je Udruženje "Ženske studije i istraživanja" iz Novog Sada realizovalo uz finansijsku podršku Grada Subotice tokom ove godine. Kako objašnjava naša sagovornica, cilj projekta bio je da se prikupe, istraže i publikuju dostignuća znamenitih Jevrejki koje su živele ili radile u Subotici tokom 20. i 21. veka, negujući kulturu sećanja, a ne zaborava.

Tako se danas mogu pročitati ostvarenja Tereze Šreger, vlasnice firme "Hartman i Konen", dr Lenke Reves, prve žene direktorke banke u Subotici, dr Jolande Hojman, hemičarke, univerzitetske profesorke i naučne radnice, Jelisavete Alajn, vlasnice firme "Jupiter", Ide Sabo, komunistkinje, antifašistkinje, partizanke, učesnice NOB-a, predsednice AFŽ-a i borkinje za ženska prava, dr Vere Zdravković, hemičarke, profesorke emerita i akademske potpredsednice koledža, Eve Ras, pozorišne i filmske glumice, dramaturškinje, spisateljice i slikarke, Mire Adanje Polak, novinarke, istraživačice i humanitarne aktivistkinje, te Sonje Licht, sociološkinje, političke aktivistkinje, borkinje za ljudska i ženska prava i humanitarne radnice.

- Dakle, sve su znamenite po nečemu i svaka od njih poseduje neku zanimljivost, a mnogi se iznenade kada čuju da imaju subotičke korene. Neke od njih prepoznaju kao javne ličnosti, poput Eve Ras, Mire Adanje Polak i Sonje Licht, dok su neke od njih potpuno nepoznate, kao što je dr Margita Hercl, dr Jolanda Hojman ili Ida Sabo, koja je ostala potpuno skrajnuta zbog onoga što je propagirala i života koji je živela. Trenutno postoje neka istraživanja o znamenitim ženama Subotice, ali ne objedinjena i konkretizovana, i ideja je bila da ova brošura bude početni korak u pisanju jedne enciklopedije znamenitih žena. Kako je konkurs bio ograničen na jednu kalendarsku godinu, brošura nije mogla da bude duža i obimnija, već sam morala da se ograničim na 10 žena, a njih je svakako mnogo više i planiram da nastavim da istražujem o Subotičankama - poručuje dr Bašaragin.

Brošura "Znamenite Jevrejke Subotice" izašta je iz štampe prošle nedelje, a njenu digitalnu verziju možete pogledati ovde.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 4290
Povezane teme

jevreji

brošura

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.