• Pregleda: 3128

Savindan u Osnovnoj školi "Sveti Sava"

Svečanim programom OŠ „Sveti Sava“ obeležila je školsku slavu, Savindan, koji se slavi i kao Dan škole. 
Savindan u Osnovnoj školi "Sveti Sava"

Uz Svetosavsku himnu, žito i rezanje slavskog kolača, koje je obavio otac Gordan Uvalić đaci i nastavnici ove škole obeležili su školsku slavu.

Kum slave i ove godine bio je Slobodan Milošev, direktor JKP “Čistoća i zelenilo”.  U čast Svetog Save, utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog arhiepiskopa, učenici su pripremili bogat program, kojim su podsetili okupljene nastavnike i goste o životu i delu  svetitelja čije ime škola nosi.

- S obzirom da nosimo ime našeg svetitelja deca će taj njegov svetosavskih duh prikazati kroz razne aktivnosti, kroz program koji su pripremili. Imamo veliku odgovornost da na ovaj dan pripremimo priredbu, a sa druge strane to je i lak posao, jer sa dobrim saradnicima ništa nije teško, ja im se zahvaljujem što su uložili napor i sve ovo pripremili - rekao je Novica Pavlović, direktor Osnovne škole “Sveti Sava”, koji je na svečanosti uručio pohvalnice najboljim đacima.

Praznik Sveti Sava ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i da se od tada najsvečanije proslavlja. Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom vlasti. Posle poluvekovne zabrane, devedesetih godina prošlog veka ponovo se vraća kao školska slava.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
Igor Odgovori
Opet KRSENJE Ustava R.S. :

Član 11. (Svetovnost države)

Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.
Realan
Pozivate se na Ustav? Pa same sudije Ustavnog suda ga ne poštuju, šta onda očekujete od ostalih.

"Zakoni su za protivnike" (Nikola Pašić, 1908.)
"Nećemo valjda da se držimo zakona kao pijan plota" (J.B.Tito, 1961.)
"Srbija prva u Evropi po broju predstavki u Strazburu" (Politika, 2012.)
Zatucani Odgovori
religija apsolutno nema sta da trazi u skolama, nismo u srednjem veku
Realan Odgovori
Državna škola proslavlja sveca a kum slave komunista stranački kadar zaposlen u državnom preduzeću!? Koji je to cirkus od društvenog uređenja, veze sa vezom nema. Ni morala ni stida. Sve je otišlo u tri materine. Nije čudo što ljudi beže iz Srbije.
Komsija Odgovori
Direktor skole, ds kadar!!!!
Pajo Odgovori
A ni Politicki aktivisti da sa zadnja dva casa odnesu ucenike na priredbu koju promovisu kao svoju priredbu na drustvenim mrezama i televiziji! Dok roditelji nemaju pojma da su im deca izkoristena u politicke svrhe!Jer kaze da nam skola nebi dala ucenike nebi bilo dece sem nase dece aktivista!
Svetosavac
politicki...malim slovom
poslednja dva casa....ne zadnja
iskorištena...ne izkorištena
ne bi...a ne nebi
ne seri....velikim slovom
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.