Komentara: 7
Pregleda: 5006
Video
Foto

Savindan u Osnovnoj školi "Sveti Sava"

27.01.2018. u 19:47h
Izvor: Subotica.com
Svečanim programom OŠ „Sveti Sava“ obeležila je školsku slavu, Savindan, koji se slavi i kao Dan škole. 
Savindan u Osnovnoj školi "Sveti Sava"

Uz Svetosavsku himnu, žito i rezanje slavskog kolača, koje je obavio otac Gordan Uvalić đaci i nastavnici ove škole obeležili su školsku slavu.

Kum slave i ove godine bio je Slobodan Milošev, direktor JKP “Čistoća i zelenilo”.  U čast Svetog Save, utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog arhiepiskopa, učenici su pripremili bogat program, kojim su podsetili okupljene nastavnike i goste o životu i delu  svetitelja čije ime škola nosi.

Savindan u Osnovnoj školi "Sveti Sava"

Savindan u Osnovnoj školi "Sveti Sava"

- S obzirom da nosimo ime našeg svetitelja deca će taj njegov svetosavskih duh prikazati kroz razne aktivnosti, kroz program koji su pripremili. Imamo veliku odgovornost da na ovaj dan pripremimo priredbu, a sa druge strane to je i lak posao, jer sa dobrim saradnicima ništa nije teško, ja im se zahvaljujem što su uložili napor i sve ovo pripremili - rekao je Novica Pavlović, direktor Osnovne škole “Sveti Sava”, koji je na svečanosti uručio pohvalnice najboljim đacima.

Praznik Sveti Sava ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i da se od tada najsvečanije proslavlja. Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom vlasti. Posle poluvekovne zabrane, devedesetih godina prošlog veka ponovo se vraća kao školska slava.

Izvor: Subotica.com
Proslava školske slave "Sveti Sava" Proslava školske slave "Sveti Sava" Proslava školske slave "Sveti Sava" Proslava školske slave "Sveti Sava" Proslava školske slave "Sveti Sava" Proslava školske slave "Sveti Sava" Proslava školske slave "Sveti Sava" Proslava školske slave "Sveti Sava"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 5006
Povezane teme

OŠ Sveti Sava

školska slava sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.