Komentara: 33
Pregleda: 5381

Savez bačkih Bunjevaca obeležio 10 godina rada

02.06.2017. u 14:42h
Izvor: Subotica.com
Savez bačkih Bunjevaca obeležio je danas desetogodišnjicu postojanja i rada stranke, u prostorijama na Otvorenom univerzitetu.
Savez bačkih Bunjevaca obeležio 10 godina rada

Savez bačkih Bunjevaca (SBB) je, kao stranka bunjevačke nacionalne manjine, osnovan u maju 2007. godine, u trenutku kada nije postojala nijedna aktivna politička stranka s bunjevačkim nacionalnim predznakom. Predsednik SBB-a, Mirko Bajić, kaže da naziv stranke nije slučajno odabran.

- U nazivu stranke namerno je odabrana reč savez, što znači da smo se udružili kako bismo ostvarili opšti interes i cilj svih građana koji se u Republici Srbiji izjašnjavaju kao Bunjevci - rekao je Bajić na konferenciji za medije.

Osnovni cilj u političkom programu SBB-a pri osnivanju, ali i danas, jeste borba za očuvanje nacionalnog identiteta i ostvarivanje prava, koja pripadnici bunjevačke nacionalne zajednice imaju kao i svi drugi građani naše zemlje.

U protekli deset godina, SBB je bio aktivan politički činilac, te je stranka učestvovala na svim izborima, i na svim nivoima vlasti, odnosno na republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Subotici i Somboru, gde danas ima odbornike i parlamentarna je politička stranka.

Savez bačkih Bunjevaca obeležio 10 godina rada

Mirko Bajić kaže da stranka na izborima uvek i isključivo nastupa pod svojim imenom, jer je to način da pokažu kako je neophodno da se unutrar bunjevačke zajednice profiliše politički identitet. 

- Kada kažem da nastupamo samostalno i pod svojim imenom, to ne znači da mi nemamo prijatelje i da ne učestvujemo u koalicijama, bez kojih nema ozbiljne političke partije i saradnje. Nama je danas politički partner Srpska napredna stranka, sa kojom smo u koaliciji, i sa kojom imamo odličnu saradnju, a tu saradnju ostvarujemo i sa drugim političkim strankama koje promovišu iste ciljeve - istakao je Bajić i dodao da sa SNS-om sarađuju jer je to politička stranka sa programom koji jasno definiše da su Bunjevci autohton južnoslovenski narod.

Osim u Subotici i Somboru, SBB ima odbore u Novom Sadu i Bečeju, a prema rečima predsednika stranke, planira se i osnivanje odbora u Bačkoj Palanci.

- Potrebno je da se organizujemo na svim mestima gde, ne samo živi mnogo Bunjevaca, već i tamo gde je važno da se ostvari politički interes bunjevačke nacionalne manjine - rekao je Bajić.

Što se tiče planova za budućnost, predsednik stranke poručuje da će SBB nastaviti da okuplja sve one koji politički žele da se angažuju i doprinesu radu stranke, kao i simpatizere. Nastojaće da aktivno učestvuju i grade institucije u okviru bunjevačke nacionalne zajednice i da doprinose radu Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 33
Pregleda: 5381
Povezane teme

bunjevci

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

sbb

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.